Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri12082023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Popis stanovnika mora i okeana

 

Vašington - U svetskim morima i okeanima živi blizu 250.000 živih bića, tvrde biolozi mora i okeanografi, i dodaju da su za samo godinu dana otkrili 178 novih vrsta riba i na stotine novih vrsta biljaka i drugih podvodnih životinja.

 

Time je ukupan broj živih formi u svetskim morima i okeanima povećan na oko 250.000 vrsta.
Ovi podaci o svojevrsnom i do sada prvom "popisu stanovnika mora i okeana" uključuju i čudesnu ribu gobi sa zlatnim tačkama i crvenim linijama, pronađenu u vodama oko ostrva Guam u Pacifiku. Ova riba živi u čudnoj simbiozi u repu džinovskog jastoga. I dok riba budno stražari, rak ubrzano kopa jazbinu u koju će se oboje sakriti.
Drugo iznenađenje za biologe predstavljalo je otkriće kolonije rodolita, morskih algi sličnih koralima, pronađenih u zalivu Princ Vilijam na Aljasci. Ova tvrda, crvena biljka, koja podseća na spiralu, kreće se po dnu i "napada" gnezda koja koriste račići i školjke.
"Zaduženi" za ovaj svojevrsni "morsko-okeanski cenzus", sada u četvrtoj godini 10-godišnjeg posla, tvrde da gotovo svakog dana dolaze do novih otkrića

iako su vode oko Evrope ali i druge i u prošlosti detaljno istraživane.
Oko 1.000 naučnika iz 70 zemalja sada učestvuju u popisu dok ih je koliko prošle godine bilo 300 iz 53 države.
"Sve u svemu, što je manje živih bića u morima i okeanima to se manje o njima zna" - tvrdi Frederik Grasl, predsednik Naučnog komiteta istraživanja i direktor Instituta za obalska i okeanska istraživanja Univerziteta Rutgers.
Ova je bila druga uzastopna godina, podseća časopis Nejčer, u kojoj su naučnici objavili rezultate svojih istraživanja otkako je 2000. godine počela realizacija programa. Ovih dana počinju i istraživanja i popis podvodnih mikroba i bakterija, najmanjih organizama koji naseljavaju mora i okeane.
Kad sav ovaj zamašan i složen posao bude okončan, naučnici veruju da će otkriti da u okeanima i morima, koji pokrivaju 70 odsto površine naše planete, živi najmanje 20.000 vrsta riba i više od 1.98 miliona vrsta životinja i biljaka od kojih su neki ili mikroskopski sitni ili predstavljaju najprostije oblike života poput crva i meduza.
Istraživanja genoma, genetskih kodova živih vrsta, "objasniće istoriju, proteklu evoluciju života u okeanima, koja seže u doba pre nego što su nastali fosili, u period pre 3.5 milijardi godina" - smatra Grasl.
Naučnici su do sada opisali 15.482 vrste morskih riba dok su prošle godine registrovali 15.304. Broj životinja i biljaka dostigao je 214.500 što je nekoliko stotina više nego prošle godine.
Sve u svemu, do sada je za obavljanje ovog svojevrsnog cenzusa potrošeno 125 miliona dolara (oko 96 miliona evra) ali će do kraja ovog značajnog posla za opstanak naše planete biti utrošeno blizu milijardu dolara (oko 770 miliona evra) a sredstva će obezbediti vlade zemalja koje učestvuju u popisu.
Ideju da se obavi popis živih vrsta u morima i okeanima dali su jos 1995. godine naučnici zabrinuti da će stalni porast ljudske populacije zauvek i nepovratno uništiti mnoge vrste podvodnih živih bića čime će biti dramatično ugrožena prirodna ravnoteža na Zemlji.
 

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries