Moja Lađa

sajt u test verziji!

Wed10042023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Hoverkraft nove generacije

Vozilo koje se kreće na vazdušnom jastuku, a prolazi tamo gde ne mogu ni brod ni automobil – to čudo od vozila je hoverkraft. Ovo originalno prevozno sredstvo je znatno unapređeno tako da je njime sada lakše upravljati.

Već 50 godina hoverkraft ima ulogu višenamenskog vozila koje, zahvaljujući tome što se kreće po vazdušnom jastuku, može da se kreće iznad tla i iznad površine vode, prolazeći tamo gde ne mogu da prođu ni čamci ni vozila na četiri točka.

Nekoliko novih rešenja je omogućilo da se ovom složenom mašinom lakše upravlja. Jedno od najvažnijih je na sistemu površinske kontrole. Konstruisani su zakrilci koji smanjuju tendenciju hoverkrafta da se naginje u krivninama.

Zbog svojih jedinstvenih tehnoloških karakteristika, ovako unapređeno vozilo može lakše da se koristi u vanrednim situacijama, u poplavama, na primer. Ili kod izlivanja naftnih mrlja. Da bi ovo vozilo bilo upotrebljivo, neophodan je dobar trening. Za manevrisanje na vodi, potrebna je velika veština.

Ideja o stvaranju nove generacije hoverkrafta se rodila je u Ligurniji, regiji u Italiji. Ovde su pomorski inženjeri i drugi stručnjaci radili na inovacijama i unapređenju originalnog dizajna. Inovacije su deo programa Evropskog istraživačkog projekta.

Marko Mastrangeli, vođa projekta, imao je dobra iskustva sa hoverkraftom. Suočio se i sa njegovim manama. „Pre 27 godina, kupio sam kompaniju koja je imala dva mala hoverkrafta proizvedena u SAD. Tada sam shvatio kolike su njihove mogućnosti za rad u laguni, ali oni su bili suviše mali. Pokretao ih je dvotaktni motor“, istakao je Mastrangeli.

Novi model hoverkrafta dobiće obalska straža u bazi u Veneciji i nekoliko baza duž reke Po. Sa tih lokacija moguće je reagovati za slučaj opasnosti na teritorijama tridesetak opština. Planira se i formiranje timova sa specijalnom opremom koji će biti opremljeni za akcije spasavanja. Takođe, hoverkrafti će biti spakovani u kontejnere na roterdamskom aerodromu, spremnim za pokret u svakom trenutku.

Izvor: www.rts.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries