Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri12082023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Варошки споменар: Скела Преко Дунава уз завијање сирена

Када се „Милосрдни анђео” 1999. године побринуо да Дунав кроз Нови Сад тече изнад сва три његова моста, грађанима није преостало друго него да се и дефинитивно, поред транспортних бродића и чамаца, преоријентишу на скеле. На тај период пре 16 година, подсетила ме је и црно-бела фотографија колеге фото-репортера „Дневника”, који је долазак скелом с петроварадинске стране забележио објективом. Стицајем околности, управо смо том војном скелом у Нови Сад стигли мој тадашњи уредник Бане Пуношевац и ја, па у мом фото-албуму заузима посебно место.

У књизи Велимира Вукмановића „Нови Сад на Дунаву, скеле и понтонски мостови” прочитах да је још 1213. године Нови Сад (Васарос Варад) и Петроварадин (Варад) повезивала скела јер широка речна корита нису другачије могла бити премошћена.У периоду од 1924. до 1928. године, када је изграђен Мост краљевића Томислава, није било сталног моста, пошто су Поћореков мост срушиле санте леда фебруара 1924. године.

Стога је лист „Јединство” 17. фебруара исте године објавио текст о расписивању лицитације за успостављање скеле између Новог Сада и Петроварадина да би колико-толико био олакшан колски саобраћај. Убрзо је превоз путника у поменуте четири године одржавала моторна скела фирме „Гутман и Франк”, а скелом исте фирме, на истој релацији, превожени су путници и током Другог светског рата.

После ослобођења, 20. маја 1945. године, Јосип Броз Тито је у јутарњим часовима с петроварадинске стране прешао скелом до Новог Сада. У тим поратним временима осам скела превозило је путнике између Новог Сада и Сремске Каменице, Футога и Беочина, Бегеча и Баноштора и Сремских Карловаца и Ковиља.
Од Футога до Беочина и Черевића, као и од Бегеча до Баноштора и данас се Дунав прелази скелом. Има у тој вожњи неке посебне чари, али само када мирис дунавске воде не ремети злокобни звук завијајућих сирена и заглушујућих детонација.

Izvor: www.dnevnik.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries