Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sat06252022

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

5 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

7 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

30 GODINA PRE TITANIKA: Drugi po veličini transatlantski parobrod na svetu zvao se Srbija

"Kunard" je odlučio da ovom brodu da ime Srbije, države koja se tek oslobodila od Otomanske Turske i dobila međunarodno priznanje, zbog njenog ugleda koji je tada bio veoma veliki

S.S. Servia (Srbija) je bio putnički transatlantski linijski parobrod sa dva dimnjaka izgrađen u brodogradilištu "Džon Braun end Kompani", Klajdbenk, Škotska, za poznatu brodarsku kompaniju "Kunard Lajn".
Imao je četiri palube i šetnu palubu. U vreme njegovog porinuća 01.03.1881. godine, to je bio drugi najveći brod na svetu sa 515 metara dužine i 52,1 metara širine, nakon čuvenog S.S. "Great Easterm". Brod je na prvo putovanje krenuo 26.11.1881. godine iz Liverpula za Njujork.

S.S. "Servia" je bio prvi čelični brod izgrađen za kompaniju "Kunard". On je takođe prvi transatlantski linijski brod osvetljen električnim sijalicama sa žarnom niti. Iako on nikada nije osvojio čuvenu Plavu traku za brzinu (Blue Riband) ipak je bio prvi "Kunard"-ov transatlantik na kome je testiran čelični trup i električna rasveta.

Inače, "Servia" (Srbija) je stari engleski naziv za modernu današnju Srbiju. "Kunard" je odlučio da ovom brodu da ime Srbije, države koja se tek oslobodila od Otomanske Turske i dobila međunarodno priznanje, zbog njenog ugleda koji je tada bio veoma veliki.

S.S. "Servia" je prešao Atlantik ukupno 171 put.

"Sevia" je imala javne sobe većeg luksuza od ranije poznatih. Od tri palube, na gornjoj su se nalazile mini kuće za putnike A klase, u sobama je bilo dozvoljeno pušenje, a dame su imale luksuznu dnevnu sobu kao i muzičku sobuUlaz i glavno stepenište bili su najveći koji su se ikada pojavili na ijednom brodu, i bili su obloženi javorom i jasenom. Na glavnoj palubi nalazila se i ogromna biblioteka. 24 sobe "A" klase nalazile su se na krmi, dok je trpezarijski salon bio smešten napred. U salonu moglo je da sedi i do 480 ljudi na 5 dugačkih stolova koji su bili bogato dekorisani urezanim panelima. U centru salona bio je i i veliki svetlarnik.

Na donjoj palubi bilo je osoblje i trpezarija kao i 82 dodatne kabine "A" klase. Prednji deo bio je rezervisan za 730 putnika treće klase.

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries