Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun12032023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

JEDAN OD PUTNIKA SE SPASAO JER JE BIO PIJAN: I još 9 zanimljivosti o Titaniku koje niste znali!

Glavni pekar broda Čarls Džon Džougin preživio je plutanje u ledenoj vodi zahvaljujući većoj količini alkohola kojeg je pio tokom potonuća i koja ga je grejala do pojave spasilaca.

Najpoznatiji potop broda u istoriji čovečanstva dokumentovano je na stotinu i jedan način. O ovoj velikoj tragediji snimljeni su brojni filmovi, napisane knjige i priređene izložbe, ali i dan danas postoje detalji koji bi vas mogli iznenaditi.

1. Budžet holivudskog filmskog spektakla Titanik s Leonardom Dikaprion i Kejt Vinslet u glavnim ulogama bio je veći od budžeta za izgradnju stvarnog broda.

2. Od četiri grandiozna dimnjaka na Titaniku radila su samo tri – četvrti je doslovce postavljen samo za ukras. Dizajneri su, naime, smatrali da brod izgleda impresivnije s četiri dimnjaka.

3. Ledeni breg koji je potopio Titanik započeo je svoje putovanje otprilike hiljadu godina pre Hrista. Ujedno, Titanik je jedini prekookeanski brod koji je potopljen kao rezultat sudara s ledenim bregom.

4. Jedini Japanac koji je preživio potop Titanika proglašen je kukavicom nakon što se vrtio u domovinu, jer nije časno umro zajedno s drugim putnicima broda.

5. Glavni pekar broda Čarls Džon Džougin preživeo je plutanje u ledenoj vodi zahvaljujući većoj količini alkohola kojeg je pio tokom potonuća i koja ga je grejala do pojave spasilaca.

6. Tragedija je mogla da bude izbegnuta da je ledeni breg primećen i prijavljen kapetanu samo 30 sekundi ranije nego što je to bio slučaj.

7. Na brodu su svakog dana izlazile novine "The Atlantic Daily Bulletin" koje su sačinjavale vesti, oglasi, cene deonica, tračeve iz visokog društva, rezultati konjskih utrka, kao i dnevni jelovnik.

8. Samo su dve kabine u prvoj klasi imale svoje kupatilo, dok je sedamstotina putnika u trećoj klasi moralo da deli dve kade za ličnu higijenu.

9. Naslednik američkog čokoladnog carstva Milton Herši imao je karte za Titanik, ali je odgložio put zbog poslovnog sastanka.

10. Sećate se one scene u filmu Titanik gde orkestar svira dok brod tone? To se stvarno dogodilo! Muzičari su svirali još dva sata nakon što je brod udario o ledeni breg.

Izvor: www.kurir.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries