Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri05272022

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

5 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

7 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Sibirske rupe i Bermudski trougao "rođaci"?

Ruski naučnik veruje sa su razlozi nastanka kratera u Sibiru i Bermudskog trougla isti. Misteriozne rupe koje su ranije ove godine počele da se pojavljuju u Sibiru, inspirisale su brojne teorije o njihovom poreklu.Naučnici sada veruju da su nastale zbog podzemnih eksplozija plina.

Prema jednoj od teorija, isto ovo objašnjenje moglo bi da razjasni i nestanak brodova i aviona u kontroverznom području poznatom kao Bermudski trougao, piše "Dejli Mejl" (Daily Mail).

Za tri ogromne sibirske rupe tvrdilo se da su ljudska podvala, posledica pada meteorita, ali i zalutalih raketa. Međutim, nakon sondiranja najvećeg kratera naučnici su saopštili kako su uzrok najverovatnije podzemne eksplozije plina.

Zagrevanje iznad površine zbog neobično toplih klimatskih uslova i odozdo zbog geoloških linija razdvajanja, dovelo je do ogromnog ispuštanja plinskih hidrata. To su oblici vode nalik ledu koji sadrže molekule plina, uglavnom metana.

Oslobađanje hidrata plina bio je glavni element nastanka kratera, smatraju naučnici. Ti hidrati osim u regionima poput Sibira, u nekim delovima sveta postoje na dnu okeana.

Bermudski trougao nalazi se između Bermuda, Floride i ostrva Puortorika u Atlantskom oceanu, a i on bi mogao biti posledica reakcija hidrata plina, tvrdi ruski naučnik Igor Jelcov.

Ti hidrati se aktivno raspadaju, prilikom čega se metanski led pretvara u plin. To liči na nuklearnu reakciju iz koje nastaju ogromne količine plina.

Posledica je zagrevanje okeana, a brodovi počinju da tonu u vodu koja sadrži veliku količinu plina. I vazduh na tom području postaje prezasićen metanom zbog čega atmosfera postaje izuzetno turbulenta što dovodi do pada aviona.

Inače, Državna kancelarija za okeane i atmosferu američke vlade za nesreće na području Bermudskog trougla krivi loše vreme i navigaciju. Tvrde da se broj nestalih vozila na tom području ne razlikuje od ostatka sveta. Teoriju da je misteriozna natprirodna sila kriva za nesreće brodova i aviona nazivaju mitom.

Izvor: www.mondo.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries