Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun03262023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Carska jahta plovi posle 118 godina?

Nekada velelepni brod „Istranka“ pre 118 godina naručila je dinastija Habsburg i mogao je da preplovi Atlantik. Na njemu su se kovali ratni planovi, ali je 2007. godine potonuo. Ipak, zalaganjem nekoliko zaljubljenika u brodove izvučen je iz mulja i biće restauriran. Više od 100 godina star brod „Istranka“ prevozio je telo Franca Ferdinanda i bio ponos jugoslovenske mornarice.

Prethodnih sedam godina trunuo je na dnu mora kod Vranjica, ali je zalaganjem nekoliko entuzijasta i zaljubljenika u brodove izvučen i biće restauriran.

„Poslednje dve nedelje smo iz 'Istranke' izvukli oko 120 tona mulja. Brod je pun algi i školjki koje moramo da uklonimo. Na redu je izrada plana i procena rekonstrukcije. Sve zavisi od toga hoće li biti sanirani samo trup i paluba ili će se dovesti u plovno stanje. Veliki je posao pred nama“, kaže Stjepan Lozo, direktor Hrvatskog pomorskog muzeja u Splitu.

„Želimo da joj vratimo izvorni izgled. Svakako nam je namera i da rekonstruišemo dva jarbola, ali ako se bude išlo u složeniju sanaciju, vratićemo je i u pogon“, objašnjava Lozo.

Sagrađena 1896. godine u Trstu, „Istranka“ je poznata i po tome što su u njoj, navodno, Franc Ferdinand i nemački car Vilijem Drugi kovali planove za početak Prvog svetskog rata.

Bila je i ponos jugoslovenske mornarice pod zapovedništvom Josipa Černyja.

Sedamdesetih godina pretvorena je u komercijalni brod, a kasnije je služila kao ugostiteljski brod ukotvljen u splitskoj luci.

Splitski košarkaš Duje Krstulović i njegov partner Stipe Tolj kupili su ovaj brod 1989. godine od firme „Union Dalmacija“, u nameri da ga pretvore u hotel na vodi, što nikada nije zaživelo.

„Istranku“ je zatim kupio jedan Italijan koji je želeo da od nje napravi muzej u Đenovi, ali je poginuo 2004. godine, a s njim je nestala svaka nada da će legendarni brod biti spasen.

Agonija je trajala do ove godine, kada je morska lepotica izvučena iz mulja u Vranjicu.

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries