Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun03262023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Drina mu u duši

Milorad Perić (84) poslednji skeledžija na Drini. U Zvorničkom kraju bilo dosta spretnih skeledžija. Lakše biti rudar nego skeledžija. Drina ne prašta greške

ZVORNIK - Od reke Drine, plahovite i čarobne Zelenike, kako su je nazvali pesnici i hodočasnici, dom starine Milorada Perića (84) iz Donjeg Šepka deli samo magistralni put koji od Semberije vodi do Podrinja i dalje do Romanije i Jadranskog mora. Nije zato čudo da je ovaj starac čitav život proveo na Drini i oko nje. 

U zvorničkom kraju bilo je dosta spretnih i iskusnih skeledžija i čamdžija, ali je Milorad poslednji u svom rodu i kraju vozio skelu od Zvornika do ušća reke u Savu kod Rače, i dalje na jug do Bajine Bašte, Višegrada pa i samog Šćepan Polja... Radio je mnogo poslova. Bio je graditelj nasipa pored Save, radnik pilane u Banji Koviljači, graditlj „Viskoze“, čamdžija, vodeničar. Penzionisan je kao skeledžija. 

- Drina je preko dana mirna i umiljata kao jagnje, a uveče povileni. Nabuja i uzvisi se dva tri metra uz obalu. Ipak, skela je mora da radi, jer deca moraju u školu, lekari u bolnicu, ratari na svoja imanja u lozničkom kraju. Najteže je bilo noću kada se poveća vodostaj, a u mrklom mraku skela puna radnika treće smene. Prevelika je to odgovornost - kazuje starina.

 Kaže da bez reke ne može da zamisli život. 

- Čim ustanem, prvo ugledam Drinu. Odmah ocenim, da li će naići poplava, da li će se zamutiti, oplićati, kako će „raditi“ riba. Čitam je kao otvorenu knjigu. Reka mi je u krvi i duši. Bez njenih jutara, magli, gazova, bukova i vrbaka ne bi bilo ni mene - pričam poslednji skeledžija na Drini.

 

ISPIT

 

- KADA smo polagali ispit za skeledžiju u brčanskoj Rečnoj kapetaniji, rekli su nam da ako prevrnemo skelu, najbolje da i sami skočimo u Drinu, jer za grešku na vodi na postoji opravdanje. Čini mi se da je lakše biti rudar - priča Milorad.


Izvor: www.novosti.rs


Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries