Moja Lađa

sajt u test verziji!

Wed11292023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Kulturno blago skriveno u koritima reka

За земљу без морске обале, Србија је врло богата вредним предметима који леже испод површине њених вода. Олупине, рушевине античких грађевина, новчићи и средњовековно оружје само су неки од предмета културног наслеђа скривеног у коритима српских река.

Већина предмета, који датирају од римских времена до Другог светског рата, расутих дуж Дунава, Саве, Мораве и других река, позната је археолозима само из историјских књига. На дну Дунава близу Прахова, код границе између Србије, Румуније и Бугарске, још се, на пример, налази 150 немачких поморских бродова који су потопљени 1944. У близини Прахова, такође, захваљујући опадању нивоа воде услед врућина, пре неколико година изронили су остаци античког римског пристаништа. Између осталог, на дну београдских река налазе се три турске галије које су потонуле 1456. током отоманске опсаде Београда, трговачки брод из 1792, као и мађарски брод „Алкотманy” потонуо 1914. због обрушавања минираног моста на реци Сави. На овај начин, различите олупине су током година испливале у Сави близу Хртковаца у Војводини, и у Дунаву близу Петроварадинске тврђаве. Бушилице су често ударале у остатке истребљених животиња попут костију мамута и бизона. Историчари и археолози верују да српске реке, такође, вероватно скривају потпуно очувано традиционално пловило „шајка“, које је коришћено у Подунављу још од 15. века.

Министарство културе је 2003. године финансирало њено проучавање остатака монументалног моста цара Трајана у Дунаву, близу српско-румунске границе у Кладову. „Мост који је дугачак 1158 метара био је највећи у античком свету“, објаснила је. Иако је скенирање срушене грађевине завршено 2004. године и пронађени су стубови моста на речном дну, није било даљег улагања државе. Пројекат је заустављен 2005. године. Иако је 2001. године Унеско сачинио Конвенцију о заштити подводног културног блага, Србија је још увек није ратификовала.


Izvor:  http://www.facebook.com/Meet.the.Serbs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries