Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun11282021

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

5 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

6 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Amundsenov brod vraća se u Norvešku(VIDEO)

Brod norveškog istraživača Roalda Amundsena "Mod", koji je godinama ležao zaboravljen u kanadskom arktičkom ledu, biće spasen i sredinom 2013. vraćen u Norvešku.

Norveška grupa koja planira povratak starog broda u zemlju gde će biti centralni eksponat novog muzeja, doputovala je u Kanadu da snimi i fotografiše olupinu zarobljenu u ledu zaliva Kembridž, prenosi AFP.

Jan Vangard iz grupe kaže da je lokalni živalj pokupio sve što je mogao sa olupine i prepustio je ledu i vremenskim nepogodama, ali da su upravo te ledene temperature pomogle da se "Mod" očuva.

"Hrastovo drvo od kojeg je 'Mod' sačinjena je u izvanrednom stanju", rekao je on.Tim dokumentarista planira da se utabori na ledu i pristupi olupini ispod leda kako bi "dokumentovali stari brod u njegovom pravom elementu", nasukan u pliktim vodama zaliva Kembridž.

"Samo to što sam ovde tokom zime, sa temperaturama od minus 30 stepeni Celzijusa, čini da se osećam bliži brodu i njegovoj istoriji nego tokom dva ranija letnja istraživanja", rekao je Vangard. 

"Utisak koji izaziva u meni pogled na olupinu koju u čeličnom stisku drži led čini me emotivnim i punim poštovanja prema brodu i njegovoj istoriji", dodao je on.

Amundsen je 1906. postao prvi Evropljanin koji je prošao kroz Severozapadni prolaz u potrazi za kraćom rutom između Evrope i Azije. 

Pet godina kasnije, bio je prva osoba koja je stigla do Južnog pola. Njegovi pokušaji da stigne do Severnog pola su se, međutim, izjalovili.

Brod "Mod" nazvan je po norveškoj kraljici Mod i izgrađen je u Askeru, Norveška. Brod je prodat Kompaniji Hadson bej 1925. i prekršten u "Bejmod". Karijeru je zabršio kao plutajuće skladište i prva lokalna radio stanica pre nego što je potonuo 1930.

Gradski oci Askera kupili su 1990. godine, brod za jedan dolar.

Stanovništvo zaliva Kembridž protivilo se iseljenju broda ali su kanadski zvaničnici odobrili prebacivanje broda u martu ove godine.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=m0Xp3X9NJ9w


Izvor: www.mondo.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries