Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri12012023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Stiže nova generacija kruzera

Nova generacija kruzera, dizajnirana posle 2008. godine, kako bi najbolje oslikavala globalnu ekonomsku stvarnost, uskoro će zaploviti svetskim morima.

Ova nova generacija brodova će zaploviti najranije u aprilu 2013. godine. Ovi novi brodovi će biti veći od prethodnika, ali neće biti najveći kruzeri ikada napravljeni. Putnicima će pružati iskustvo kakvo žele, a istovremeno će linije održavati profitabilnim. Iako će ovi novi brodovi moći da prevoze više putnika, ipak neće biti pretrpani. Na njima neće biti pozorišta, ali će zato postojati kompjuterski zabavni centri.

Inovacije u dizajnu su urađene prvenstveno zbog smanjenja potrošnje goriva. Gorivo na kruzeru pokreće mnogo više od samih propelera – ono, između ostalog, pokreće i klima uređaje, toalete i svetla. Prostorije u kojima se putnici nalaze samo kratko vreme, tokom dana ili noći bespotrebno troše mnogo goriva.

Norwegian Breakaway će biti prvi brod nove generacije kruzera. Njegov dizajn je većinom baziran na trenutnom kruzeru nazvanom Norwegian Epic, ali je malo manji i prevoziće oko 4.000 putnika. Brod će zadržati većinu sadržaja svojih prethodnika, ali imaće i neke novitete. Jedan od noviteta, nazvan “The Waterfront”, deo je palube na kojem će se nalaziti mnogobrojni otvoreni restorani.

Carnival Sunshine tehnički nije novi brod, već renovirani stariji Carnival Destiny. Remodeliranje broda će koštati 155 miliona dolara, a trajaće 49 dana. Ceo posao će biti urađen u brodogradilištu Fincantieri u Italiji. Tek posle remodeliranja ovaj brod dobiće ime Carnival Sunshine. Kako bi što više smanjili potrošnju goriva, brod će imati 168 brodskih kabina za veći broj putnika, u kojima će se nalaziti dodatni kreveti.

Pozorišta će biti manja, a iz upotrebe će biti izbačena i staza za mini golf. Veliki restorani će biti zamenjeni manjim mestima na kojima će se služiti hrana iz raznih krajeva sveta.

Royal Princess će biti najveći kruzer u floti Princess Cruisea. Iako se dizajn bazira na prethodnicima, na brodu će se nalaziti mnogo više otvorenih barova i restorana. Što se zabave tiče, na Royal Princessu će se nalaziti ogromni kompleks nazvan “Princess Live” u kojem će se održavati sve, od koncerata, kurseva slikanja, stand-up komedija pa do kurseva kulinarstva. Putnici će imati opciju da sav sadržaj iz ovog kompleksa prate direktno na televiziji u svojim kabinama.

Izvor: www.gdestinacija.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries