Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri05272022

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

5 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

7 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Marina „4. juli” 40 godina okuplja zemunske alase

Stari vukovi iz Zemuna, kako se pre pola veka govorilo za najčuvenije alase s desne obale Dunava, toliko su bili zaljubljeni u reku da su na njoj sagradili i kafanu. Tačnije, reč je o najstarijoj dunavskoj marini „4. juli”, koja je proslavila 40 godina od osnivanja. Osim što se u njoj sidre brodovi i čamci, i danas se okupljaju stari zemunski alasi.

BOEMI - Marina „4. juli” podignuta je kao mala brvnara na vodi, a onda su je iskusni ribari gradili i proširivali. Okolo nije bilo fensi splavova, a ni mnogo čamaca na reci. Marina je usamljena, ali ponosna, rasla na Dunavu iz godine u godinu. Znalo se da kad stari vukovi završe s poslom, tu dolaze da popiju i pojedu za sitne pare. Baš kao i u starim kafanama, čar dolaženja u marinu nije bila u tome da se napuni stomak, već duša, pa su je zemunski alasi smatrali mestom koje produžava život jer ih opušta i usrećuje. 
- Ko god dolazi na partiju druženja u marinu, produžava sebi život za tri godine. To je teorema koju su postavili zemunski ribari, a oni su ljudi od reči - šaljivo objašnjava Dule Cirkus, jedan od članova.

Marina danas ima oko 300 članova i oni su njeni vlasnici. Pravilo koje se do danas zadržalo jeste da vlasnici žive za marinu, a ne od nje i time čuvaju ugled koji je sticala 40 godina. 

- Jedan od osnivača Marine „4. juli” je čuveni zaljubljenik u Dunav - Velja ribar. Velja je pecao najlepše deverike i po tome se proslavio i među mnogo iskusnijim alasima. Živeo je u sojenici na Ratnom ostrvu, gde je kuvao ljutu riblju čorbu i pasulj, pa su Zemunci rado veslali do njega na ručak - priča Boban Pireli.U marinu se dolazilo danju, ostajalo noću i odlazilo pred zoru. Nešto od toga se zadržalo i danas.
- Kad ovde sednete na piće i jelo sa drugarima, zaboravite i da pitate koliko ima sati. Mi smo odrasli na reci i živimo na njoj. Pecamo, plovimo i borimo se s nemanima modernog doba. 

Kad okolni splavovi nadglasaju naše tamburaše, mi zapevamo iz sveg glasa, pa kom obojci kom opanci - zaključuje Dule Betmen, nazvan tako jer je jedne zore po odlasku iz marine primećen kako visi na vrbi.

 

- Jedan stari alas je umeo da upita: kada je špricer najbolji? Kada je ‘ladan, kada ga ima mlogo i kada je džabe - poručuje Betmen.

Izvor: www.24sata.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries