Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun06042023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Legenda Ibra

Jedan od najpoznatijih i najtrofejnijih ribolovaca u kraljevačkom kraju Leposava Zdravković, 31. maja proslaviće 83. rođendan. Slavljenica će taj dan provesti onako kako najviše voli - sa kolegama alasima na obali Ibra.

Leposava Zdravković iz Kraljeva ne odustaje od pecanja na Ibru. Od svakog ulova, pa i šarana kapitalaca, vrednije joj je, kaže, uživanje na našim rekama i jezerima i druženje s dragim kolegama. 

Leposava, jedan od najpoznatijih i najtrofejnijih ribolovaca u kraljevačkom kraju, 31. maja proslaviće 83. rođendan. Dan će provesti na obali Ibra, sa prijateljima, a rodbina, komšije i prijatelji na rođendansku tortu moraće da sačekaju do večeri kada se alaskinja vrati s reke. 

Na svakodnevni odlazak u ribolov pesmom je ispraća njen ljubimac, papagaj Kića. Na usluzi dami među alasima ponekad se nađe i ćerka Gordana, naročito na dugim ribolovačkim putovanjima. 

"Živim u Raški, ali sam trenutno kod mame Lepe. Skoro je izašla iz bolnice, iznenada joj je pukao čir, ali bez reke ne može, pa se samo dva dana po izlasku s hirurškog odeljenja uputila na Ibar sa svojim ribolovačkim štapovima", kaže Gordana. 

Reka je moj život 

Leposava kaže da je reka njen život i da se na obalama Ibra i Morave, Knićkog i drugih jezera, oseća najbolje. Pobeđivala je na raznim takmičenjima, osvajala vredne trofeje, namicala, kako kaže, šarane kapitalce, ali joj je druženje i sa starijim i sa mlađim kolegama alasima najvrednije.

"Pomažem mladim ljudima učeći ih da idu na reku, da je vole i čuvaju, da brinu o prirodi i da se ribolovom bave iz zadovoljstva, a ne zbog ulova", priča Leposava Zdravković.

"Sve činim da ih odvratim od zadimljenih kafića, droge i drugih poroka. Mladost mora da se neguje i čuva, jer to Srbiji najviše nedostaje", poručuje Leposava.

U ribolovačkom i svakom drugom društvu najstarija alaskinja s Ibra omiljena je i poštovana. Njena koleginica i prijateljica Olga Pribojac kaže da je Lepa veliki čovek i ribolovac od koje mnogo toga može da se nauči.

"Lepa je legenda Ibra i Zapadne Morave", kaže poznati kraljevački ribolovac Slobodan Milovanović.

Ribolovački dan Leposave Zdravković najčešće se završava u kafani "Siđi do reke" kod gazdarice Dragojle gde se, uz dobru kapljicu i kafu, uz šalu i smeh, prave planovi za novi dan i novo druženje s rekom i dragim ljudima.

Izvor: www.rts.rs


Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries