Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue06062023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Pentagon predstavio prekookeanski brod bez kapetana i posade

Pentagon je predstavio najveći svetski brod sa automatizovanim upravljanjem - dužine 132 metra, koji je u stanju da pređe do 10.000 nautičkih milja u potrazi za podmornicama i podvodnim minama.

Time dronovi i automobili sa automatskim upravljanjem nisu jedini kojima neće trebati vozač, a u skorijoj budućnosti, kako se očekuje, neće biti potrebni ni kapetani i brodska posada.

Istraživačka agencija za unapređenje odbrane (DARPA) u saradnji sa ratnom mornaricom nastaviće testiranje ovog broda naredne dve godine kako bi potvrdili da je njegovo kretanje bezbedno, da reaguje na druga plovila i izbegava sudare.

Za razliku od manjih plovila s daljinskim upravljanjem, ovaj brod, nazvan "Morski lovac" potpuno je samostalan u plovidbi.

"Ovo nije brod za uživanje'' rekao je portparol DRPA Dzered Adams u San Dijegu ispred čeličnog plovila, futuristički dizajniranog, oko kojeg su se okupile televizijske ekipe.

"Morski lovac' se oslanja na radar, sonar, kamere i sistem globalnog pozicioniranja (GPS). Bespilotni brodovi će učestvovati u raznim misijama kako bi umanjili broj ljudskih žrtava u oružanim sukobima" rekao je Adams.

Pomorske kompanije iz Evrope i Azije su zainteresovane za brodove bez posade kako bi smanjili troškove i rešili problem pirata.

Tokom testiranja, brod će imati ljudsku posadu kao rezervnu, kontrolnu opciju. Ali kada se pokaže pouzdanost, Morski lovac će moći samostalno da putuje mesecima bez prisatajanja.

Međunarodni sindikat pomoraca, koji okuplja preko milion brodskih i lučakih radnika, saopštio je da ne veruje da je moguće da bilo kakva tehnologija može da zameni ljudski faktor u predviđanju i reagovanjiu na sve šta može da se desi na otvorenom moru. Postoji i opasnost od napada hakera koji bi mogli da preuzmu konrolu nad brodom.Program za razvoj Morskog lovca je koštao 120 miliona dolara iako zvaničnici DARPA kažu da sad mogu da ga proizvedu i za 20 miliona.

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries