Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun05282023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

„Galeb” na mrtvom vezu

Hoće li najpoznatiji brod Jadrana uspeti da nadživi doživotnog predsednika bivše SFRJ. – Predlog da po treći put bude potopljen ogorčio pomorce.

Rijeka – Pomorci sveta kažu „da je brod kao čovek”. Njegovo rođenje proslavlja se svečano, razbijanjem boce šampanjca o pramac, celog života šibaju ga vetrovi i valovi, a kada ostari tiho odlazi u rezalište. Prosečan život broda je dvadesetak godina.

Za školski brod „Galeb” može se reći da je imao burnu istoriju i davno premašio životni vek. Sada u blizini glavne riječke luke, na „mrtvom vezu”, čeka svoju konačnu sudbinu. Evo kratkog podsećanja na ovaj brod Jugoslovenske ratne mornarice, koji je nekada nazivan brodom mira.

Pre osamdeset godina u Italiji je izgrađen moderan trgovački brod, dug 117 metara, za prevoz južnog voća – banana. Kada je počeo Drugi svetski rat, preuređen je u ratni brod. U vodama Libije 1941. godine bio je torpedovan. Dotegljen je do tršćanske luke, gde su ga brodograditelji popravili. Posle kapitulacije Italije preuzeli su ga Nemci i koristili za polaganje morskih mina.

Pod imenom „Ramb 3”, na širokom morskom akvatoriju od Rijeke do ostrva Paga, Lošinja i Premude, položio je oko 5.000 podvodnih mina. Saveznički avioni su ga bombardovali 1944. u blizini riječke luke. Sa morskog dna pomorci splitskog „Brodospasa” izvukli su ga 1948. godine i doteglili do brodogradilišta „Uljanik” u Puli. Posle mukotrpnog rada vrsni majstori su ga rekonstruisali u moderan brod na ponos jadranske flote. Zbog njegovih izvanrednih linija prozvan je „Galeb” i uvršten kao školski brod Ratne mornarice.

Od 1953. godine na prvo putovanje „Galebom” u Veliku Britaniju, zaplovio je predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito. Od tada do smrti, maršal Tito je na palubama „broda mira” ukupno proveo 480 dana prevalivši 157.000 kilometara. Tito je s „Galebom” uplovljavao i srdačno dočekivan u pedesetak svetskih luka širom Evrope, Azije i Afrike. U brodskom salonu je razgovarao s više od stotinu svetskih lidera i slavnih osoba iz nauke, kulture, sporta…

Čitava flota brodova Ratne mornarice 1991–1992 prebačena je iz hrvatskih u crnogorske luke. Među njima bile su sve podmornice, ŠB „Galeb”, ŠB „Jadran” (jedan od najlepših i najstarijih jedrenjaka sveta, koji je tri godine stariji od „Galeba”), komandni brod flote „Vis” (biće u maju potopljen u vodama Medulina kod Pule, kao podvodna ronilačka atrakcija), veliki patrolni brodovi, minolovci, minopolagači, Titove jahte...

„Galeb” je nekoliko godina bio na vezu u brodogradilištu Bijela. Njega je kupio za „sitne pare” jedan grčki brodovlasnik. On je želeo da brod preuredi u luksuznu jahtu za krstarenje svetskim morima i okeanima. Na navozu riječkog brodogradilišta „Viktor Lenac” „Galeb” je godinama trulio, a gazda se nije pojavljivao. Hrvati su ga zaplenili, da bi sada o njemu brinuo Grad Rijeka.

Ove godine za usluge operativnog veza, posade za održavanje i za tekuće troškove Riječani su iz gradskog budžeta obezbedili 805.000 kuna (jedan evro oko 7,50 kuna). Slavni brod JRM zaista sada sablasno izgleda. Zapušten, zarđao i oronuo.

Biografija Titovog „Galeba” sigurno je jedna od najlepših u svetskom pomorstvu. Na morima i okeanima sveta, preplovio je nebrojene milje, šireći među zemljama Evrope, Azije, Afrike i Latinske Amerike viziju mira doživotnog predsednika SFRJ među narodima.

– Na „Galebu” sam proveo prvi oficirski staž. Imao sam sreću da budem član posade s kojom je predsednik Tito 28. novembra 1954. godine, baš iz riječke luke, isplovio na dug i nezaboravan put do Indije i Burme. Zaista je neshvatljivo što takav jedan brod, s kojim bi svi iz bivših republika SFRJ trebalo da se ponosimo, sada umire u riječkoj luci – ističe jedini istarski admiral JRM Martin Matošević, sada u penziji.

O sudbini „Galeba” danas mnogo više pišu svetski mediji nego hrvatski. „Titov brod mira”, koji je po svim svetskim standardima kulturno-istorijsko dobro, kao osamdesetogodišnjak prepušten je zubu vremena i propadanju. Riječanima stižu i predlozi da se „Galeb” po treći put potopi. Služio bi turistima, kao ronilačka atrakcija, koju su spremni da dobro plate.

Takve „spasonosne ideje”, pomorci s kojima smo razgovarali u najvećoj jadranskoj luci, odlučno odbacuju. Većina njih predlaže da se „Galeb” pretvori u ploveći luksuzni hotel ili jedinstven plutajući pomorski muzej. Kako rekoše, brod bi od domaćih i stranih turista, osim sebe hranio i stotinak zaposlenih radnika različitih profesija.

Izvor: www.politika.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries