Moja Lađa

sajt u test verziji!

Wed10042023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Česi okrenuli Kineze, niče kanal Dunav-Odra-Laba

U češkoj je potpisan i pripremni sporazum za izgradnju kanala Dunav - Odra - Laba o kome već godinama sanja češki predsednik.

U prisustvu predsednika Kine Si Đinpinga i predsednika Češke Miloša Zemana privrednici iz 60 čeških i kineskih preduzeća i privrednih institucija potpisali su u Pragu 30 poslovnih sporazuma, među kojima je i pripremni za izgradnju kanala Dunav - Odra - Laba o kome već godinama sanja češki predsednik.

"Obe zemlje su spremne da prodube mehanizam saradnje Kine sa 16 zemalja srednje i istočne Evrope. Grupa 16+1 koju te zemlje zajedno sa Kinom čine tragaće za daljim mogućnostima razvoja", obećao je na forumu kineski predsednik dalje projekte saradnje u koju je uključena i Srbija.

Predsednik Zeman kazao je da dok kineski predsednik sanja Put svile, on ima svoj lični mali san - kanal koji bi povezao tri velike evropske reke - Dunav, Odru i Labu.

On je rekao da su dva kineska preduzeća sa češkom stranom potpisala sporazum koji treba da pokrene taj projekt.

Na Kinesko-češkom poslovnom forumu potpisani su sporazume u raznim oblastima, počev od planova za ulaganja Škode u zajedničku fabriku automobila u Kini koja bi se kretala u narednih pet godina oko sume od preko dve milijarde evra, preko sporazuma u oblasti energetike, do oblasti finansija.

Po oceni analitičara, najviše će profitirati Houm kredit najbogatijeg Čeha, milijardera Petra Kelnera sa potrošačkim kreditima i prodajom robe na rate.

Predsednik Zeman rekao je juče da će kineska ulaganja u Češku ove godine dostići 3,5 milijarde evra umesto prvobitno procenjenih 1,6 milijarde.

Današnji sporazumi, po ocenama analitičara, samo otvaraju mogućnosti i stvaraju okvir da Češka popravi tragični trgovinski bilans sa Kinom u kojem je na češkoj strani ogromni deficit, pošto je Češka prošle godine izvezla u Kinu roba i usluga za 1,6 milijardu ;evra, dok je uvoz iz Kine u Češku bio desetostruko veći.

Dok se predsednik Češke nada da Kinezi finansiraju kanal o kome, kako sam ponavlja, već godinama sanjari, obične Čehe više interesuje da li će novi grad pobratim Praga, Peking ubediti kineske zvaničnike da vredi obnoviti panda diplomatiju i poslati u Zoološki vrt u Pragu veliku pandu.

Praški Zoo vrt, koji je prema najnovijoj rang listi treći najbolji zoo vrt u svetu, već uspešno gaji male crvene pande a ako bi dobio i veliku uvrstio bi se među dvadesetak vrtova koji su od Kine dočekali tu vrstu zahvalnosti za dobre odnose i uspešne ekonomske interese Kine u njihovim zemljama.

Gradonačelnica Praga Andrea Krnačova posle sastanka s predstavnicima Pekinga i s predsednikom Sijem kazala je da je nada da će i Prag dobiti svoju pandu sada realnija i da bi panda mogla da stigne za dve i po godine. Grad u čijem je vlasništvu Zoo vrt spreman je da za nju finansira dostojan paviljon i plati iznajmljivanje nove atrakcije, pošto sve pande u svetu ostaju u vlasništvu države Kine.

Izvor: www.b92.net

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries