hàng hiệu siêu cấp Louis Vuitton hàng hiệu siêu cấp Najveće gradilište na svetu - Moja Lađa

Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun08142022

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

5 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

7 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Najveće gradilište na svetu

Proširenje Panamskog kanala već su nazvali projektom veka, jer je ogroman poduhvat vredan 5,5 milijardi dolara. Do 2016. godine biće izgrađene još tri prevodnice kojima će moći da prođu veći brodovi teretnjaci, koji imaju gaz od 15 metara. Nove prevodnice biće duge oko 1.800 metara i grade se paralelno sa starim. Oko 4.200 radnika, 70 dizalica i 30 pumpi za beton radi u dve smene, pa je ovo trenutno najveće gradilište na svetu.

Projekat predviđa da se izgrade dve nove kapije na Atlantiku i Pacifiku, iskopaju novi kanali i prošire stari kako bi mogli da prolaze veliki teretnjaci koje zovu panamaks. Projekat je predložen 2006. godine, a posle nacionalnog referenduma počeo je 2007. Prvo je planirano da bude završen avgusta 2014. godine na 100-godišnjicu otvaranja Panamskog kanala, ali su štrajkovi, sudski sporovi i prekoračenje troškova usporili gradnju. Izvođači radova najavljuju da će kanal biti otvoren do 1. aprila 2016. godine.

Ideja o spajanju Atlantika i Pacifika javila se posle zlatne groznice u Kaliforniji polovinom 19. veka, kad je izgrađena panamska železnica koja je znatno olakšala trgovinu i uglavnom odredila kasniju trasu kanala.

Kad je Panamski kanal izgrađen 1914. godine, bio je dug 77 km i koštao je 375 miliona dolara (danas bi to iznosilo 8,5 milijardi dolara). Pomorska trgovina je procvetala, a svetska ekonomija i privreda promenile su svoje lice. Tokom 1914. kanalom je prošlo 1.000 brodova, a samo 2008. godine 14.702 broda. Američko udruženje inženjera proglasilo je Panamski kanal jednim od sedam čuda modernog sveta.

Godišnje Panamskim kanalom prođe i oko 200 velikih kruzera koji nude luksuzna krstarenja. Postoje i manje turističke ture, a posebno su omiljena krstarenja po jezeru Gatun.

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries