Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun12102023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Počelo podvodno istraživanje potonulog južnokorejskog trajekta

Kineski i južnokorejski stručnjaci za spasavanje, danas su započeli podvodno istraživanje potonulog trajekta Sevol, što je prvi korak u dugom i složenom procesu podizanja tog broda na površinu.

Ovaj putnički brod potonuo je u aprilu 2014. godine, kod jugozapadne obale Južne Koreje, a u nesreći je poginulo više od 300 ljudi, uglavnom dece koja su bila na školskom izletu.

Još nije pronađeno devet osoba, zbog čega su njihove porodice pokrenule kampanju za podizanje trajekta na površinu. Zvaničnici Južne Koreje objavili su da je konzorcijum na čelu sa državnom kineskom kompanijom ''Šangaj salvidž'' izabran za operaciju spasavanja.

Remorker i kineska barža sa velikom dizalicom stigli su pre nekoliko dana na mesto gde se trajekt Sevol nalazi na dnu mora, na dubini od 40 metara. Ronioci su danas išli u izviđačku akciju, dok je pripremana bespilotna podmornica koja će biti spuštena nekih 20 kilometara od južnog ostrva Džindo.

Oko 150 ljudi, uključujući ronioce i tehničko osoblje, učestvovaće u početnoj fazi u koja će, u naredna dva meseca podrazumevati detaljno fotografisanje i snimanje potonulog broda. Spasioci planiraju da postave mrežu oko trajekta kako bi obezbedili, da nijedno telo, tokom spasilačke misije, ne bude izgubljeno.

Akcija će privremeno biti obustavljena u novembru zbog zime, a ponovo će otpočeti u martu naredne godine sa namerom da se do jula brod podigne na površinu.

Cela operacija koštaće oko 72 miliona dolara i ima i pitanja o opravdanosti troškova imajući u vidu male šanse za nalaženje tela ili novih dokaza o uzroku nesreće.

Južnokorejski ronioci su radeći u teškim uslovima zbog jakih struja i slabe vidljivosti pod vodom, pronašli 295 tela pre nego što je potraga obustavljena u novembru prošle godine.

Izvor: www.blic.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries