Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sat02042023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

7 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Svečano otvoren novi Suecki kanal

Aeromitingom i pomorskom paradom koju predvodi predsednik Egipta Abdel Fatah al-Sisi danas je svečano otvoren novi Suecki kanal.

Predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi danas će na svečanoj ceremoniji i uz pojačane mere bezbednosti otvoriti "novi" Suecki kanal, u okviru nastojanja zvaničnog Kaira da unapredi svoju ekonomsku i međunarodnu poziciju.

Ceremonija otvaranja se održava u egipatskoj luci Ismailija, a svečanosti uz brojne zvaničnike, prisustvuje i prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Svečanost je započela kada je brod na kojem se nalazi Sisi, odeven u svečanu vojnu uniformu, u pratnji mornaričke flote, borbenih aviona i helikoptera, zaplovio kanalom.

Egipatski predsednik, stojeći na gornjoj palubi mahao je okupljenim građanima na obali gde je upriličena svečanost uz narodne igre folklornih ansambala.

Projekat izgradnje proširenog Sueckog kanala započet je 5. avgusta 2014. po ukazu egipatskog predsednika El Sisija.

Prvobitno je bila predviđena izgradnja od pet godina, da bi potom bila skraćena na tri godine, a onda po zahtevu egipatskog predsednika skraćena je na samo godinu dana.

Tako je kanal završen 23. jula ove godine, kada je obavljena probna plovidba brodovima najviše nosivosti kako bi se dokazala transportna upotrebljivost Kanala.

Kako navodi francuska agencija Frans pres, proširenje kanala u dužini od 72 kilometra skratiće period čekanja brodova sa 18 na 11 sati i omogućiti dvosmernu plovidbu. Proširenje kanala je koštalo oko devet milijardi dolara (7,9 milijardi evra), što je mahom finansirano investicionim sertifikatima prodavanim Egipćanima.

Projekat se sastoji od 37 km novog, paralelnog kanala i 35 km proširenja postojećeg kanala.

Suecki kanal, otvoren 1869. nakon izgradnje duge deceniju, ključni je izvor prihoda za Egipat i simbol nezavisnosti 20-og veka, prenosi agencija Frans pres.

Predsednik Egipta Gamal Abdel Naser je 1956. nacionalizovao kanal, kojim je do tada upravljala Suec kanal kompanija, u vlasništvu Britanaca i Francuza. Nacionalizacija je izazvala Suecku krizu tokom koje su Britanija, Francuska i Izrael, udruživši se u tajni savez, napale Egipat.

Kanal igra ključnu ulogu u globalnoj trgovini i važna je ruta za transport nafte.

Prema podacima američke Agencije za informisanje o energetici, 2013. godine je 4,6 odsto globalne nafte i naftnih prerađevina prolazilo kroz Suecki kanal ili naftovod SUMED, koji predstavlja alternativnu rutu od Crvenog mora do Mediterana.

Saobraćaj kroz kanal je 2007. činio 7,5 odsto globalnog pomorskog saobraćaja, navodi Svetski brodarski savet.

Egipatska vlada se nada da će projekat više nego udvostručiti prihode od naknade za plovidbu kanalom, koja je ključni izvor budžetskih prihoda Egipta, sa 5,3 milijarde dolara koliko se očekuje u 2015. na 13,2 milijarde u 2023. godine.

Izvor: www.studiob.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries