Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri03312023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Novi Suecki kanal biće gotov do 6. avgusta

Uprava Sueckog kanala je saopštila da će do najavljene gala-svečanosti 6. avgusta biti završena izgradnja novog, paralelnog plovnog puta.

Time će se omogućiti dvosmeran saobraćaj brodova na ključnoj trgovačkoj trasi između Crvenog i Sredozemnog mora, te i Azije i Evrope.

Šef Uprave, Mohab Mameš je danas rekao da je 85 odsto radova završeno pomoću 43 ploveća bagera koji rade danonoćno da bi kopanje završili 15. jula.

Instaliran je kompjuterizovan navigacioni sistem i brodski piloti se već obučavaju na simulatorima s mapama novog kanala. Mameš je rekao da će inauguracionu svečanost platiti privatne kompanije, a ne osiromašena egipatska država.

Predsednik Abdel-Fattah El-Sisi je naredio da se novi plovni put iskopa za godinu dana jer je ekonomsko stanje toliko loše, da Egipat ne može da čeka da se novi kanal izgradi u prvobitno planiranom trogodšinjem roku.

Prvi, stari kanal je otvoren 1869. godine, posle 10 godina izgradnje čime je izbegnuto putovanje između Evrope i juga Azije oko Afrike, a putovanje skraćeno za 7.000 kilometara. Po podacima iz 2014. godine kanalom je prošlo 17.150 brodova.

Suecki kanal je prvobitno bio dugačak 164 kilometra, a dubok osam metara. Posle nekoliko adaptacija, produžen je na 193 kilometra, proširen na 205 metara i produbljen na 24 metra, ali je odavno nedovoljan za rastući saobraćaj teretnih brodova između dva kontinenta.

Izgradnja drugog, Novog Sueckog kanala je počela avgusta 2014, duž polovine trase prvobitnog. Cena radova je 8,4 milijarde dolara, prikupljenih isključivo iz domaćih privatnih izvora i to za svega šest radnih dana.

Iako se gradi samo polovina dužine prvobitnog kanala, ukupan kapacitet tog plovnog puta će se udvostručiti sa 49 na 97 brodova dnevno.

Suecki kanal je glavni pojedinačni izvora prihoda Egipta i sa 10 odsto učestvuje u deviznom prihodu u "tvrdoj valuti". Prošle, 2014. godine, doneo je Egiptu 5,45 milijardi dolara prihoda, 6,7 odsto više nego prethodne godine, objavila je državna novinska agencija MENA.

Izgradnja novog kanala bi trebalo da Egiptu donese godišnji prihod od 13,5 milijardi dolara.

Izvor: www.novimagazin.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries