Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon05232022

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

5 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

7 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Izgubljeni jedriličar spasen posle 66 dana!

Posle više od dva meseca na otvorenom moru, koje je Amerikanac koji je krenuo na pecanje proveo na prevrnutom trupu svoje jedrilice, napokon je kod kuće! U dobrom je zdravstvenom stanju i lekari prognoziraju da će proći bez ikakvih posledica. Trenutak kada helikopter Obalske straže podiže Lusa Džordna sa broda, koji je brodolomnika našao na 320 kilometara od obale Amerike, pun je emocija. Tridesetsedmogodišnji jedriličar je izgubio kontrolu nad svojom malom jedrilicom, koja se potom prevrnula.

Duže od dva meseca su ga nosile morske struje. Živeo je od kišnice i riba koje je hvatao golim rukama. Gotovo pravim čudom, videla ga je posada nemačkog broda „Hjuston ekspres“.

Brodolomnik priča da ga posada nemačkog broda najpre nije ugledala, a da se potom namučio da skrene pažnju na sebe. „Reagovali su tek kada sam uzdigao naopako okrenutu zastavu što je međunarodni znak pomoraca za pomoć.“

Pošto se na nemačkom brodu istuširao i razgovarao telefonom s porodicom, preuzela ga je Obalska straža i helikopterom prevezla u bolnicu. Već nekoliko sati kasnije je pušten kući pošto je sasvim zdrav, bez opekotina od sunca ili dehidracije.  

„Osećam se blagosloveno, pun sam ljubavi i zahvalan što ću ponovo biti sa svojom porodicom. Zahvalan sam što imam priliku da živim, i sad želim da u životu učinim nešto vredno“, rekao je srećni brodolomnik ubrzo po stupanju na čvrsto tlo.

Džordanov otac je 29. januara obavestio Obalsku stražu da mu nema sina i potraga je počela 8. februara. Prekinuta je deset dana kasnije.  

Kada je nestao, porodica je izgubila svaku nadu. Ali ga nisu zaboravili.

„Sanjala sam ovaj trenutak i svaki put kad sam se probudila, rastužila bih se što je bio samo san. U mojim snovima je bio živ. I sad je to stvarnost!“, presrećna je Džordanova sestra.

Lekari kažu da je u iznenađujuće dobrom zdravstvenom stanju. Može sam da hoda i komunicira, samo je krajnje iscrpljen. Predviđaju da će se potpuno oporaviti za najviše nedelju-dve.

Izvor: www.rts.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries