Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sat04012023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Eh, da smo Austrijanci: Dunavom za 75 minuta od Beča do Bratislave

Da smo to što nismo, za Novi Sad, Pančevo, Kladovo... putovali bismo Dunavom, i to veoma brzo. Ali pošto nismo možemo samo da se divimo Austriji koja je "gradove blizance", Beč i Bratislavu, udaljene samo 60 kilometara, povezala brzim brodom katamaranom pod nazivom "Twin City Liner".

Krajem marta svečano je otvorena i 10. sezona "Twin City Linera" koji na relaciji Beč - Bratislava i Bratislava - Beč vozi po pet puta na dan.

Brod iz Beča polazi sa stanice "Schwedenplatz" u centru grada. Brzi katamaran odatle isplovljava Dunavskim kanalom na Dunav. Idilična obala, guste šume koje silaze na reku i miran brodski saobraćaj opuštaju svakog putnika koji se upusti u ovu plovidbu.

S desne strane se prvo pojavljuje gradić Hainburg, s leve strane ruina kule Devin, a vrlo brzo se ukazuje i slovačka prestonica i njeni mostovi na Dunavu. Vožnja od centra Beča do centra Bratislave traje svega 75 minuta pri brzini od 70 km/h. Kapacitet "Twin City Linera" je 129 putnika. Povratna karta za odrasle košta oko 60 evra, a za decu 15, ali se sa specijalnim turističkim karticama može ostvariti popust i do 50 odsto.

Ovaj brzi katamaran je napravljen od aluminijuma. Ima nizak gaz, lako se kreće leti po plitkom Dunavskom kanalu, a dug je 33,7 metara. Twin City Liner pokreću dva dizel motora od 1000 KS i dva Hamilton waterjeta. Od uspostavljanja ove linije 2006. godine prevezeno je 1,2 miliona putnika.

Projekat Twin City Liner važi za primer uspešne saradnje gradskog i privrednog preduzeća. Za održavanje linije i brodova osnovana je firma "Central Danube Region Marketing und Development GmbH" u kojoj udeo od 50 odsto imaju bečki holding Wien Holding i Raiffeisenlandesbank Niederösterreich-Wien.

Izvor: www.vesti-online.com

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries