Moja Lađa

sajt u test verziji!

Thu03302023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

UNIŠTENI DRAGULJ Veliki koralni greben postaje smetlište

Prekomerna industralizacija u blizini Velikog koralnog grebena, kod severoistočne obale Australije, mogla bi naneti velike štete jednom od najbitnijih ekosistema na Zemlji, navodi se u najnovijem izveštaju Svetskog fonda za prirodu (WWF) "Veliki koralni greben pod pretnjom". U izveštaju se upozorava da bi ispuštanje otpada iz proširenih luka moglo imati katastrofalne posledice po greben koji je pod zaštitom UNESKO-a i nalazi se na Listi izuzetno ugroženih područja svetske baštine.

Kako bi se zaustavilo uništavanje tog već ugroženog ekosistema, WWF je pozvao australijsku vladu da na području Velikog koralnog grebena zabrani odlaganje materijala iskopanog bagerima radi proširenja luka.

- Veliki koralni greben je jedno od najbitnijih svetskih morskih staništa, dom je ugroženih vrsta, bitan je ekonomski pokretač za Australiju, ali je i prirodno bogatstvo cele planete. Pretvaranje grebena u smetlište je pogrešno rešenje kako za životnu sredinu, tako i za poslovanje jer je gradnja novih luka nepotrebna - izjavio je generalni direktor WWF-a Marko Lambertini.

WWF navodi da bi se planiranim proširenjem luka iskopalo 51 milion kubnih metara okeanskog dna, ilustrujući da bi se tom masom njujorški Empajer stejt bilding mogao ispuniti 49 puta.

Upozoreno je i da bi najveći deo otpada bio bačen na jako osetljiva mesta na grebenu gde su struje takve da bi mogle pomerati otpad u radijusu od 80 kilometara. Kopanje bagerima i izbacivanje otpada mogli bi uništiti korale i ugroziti opstanak već ugroženih vrsta poput morskih kornjača.

WWF upozorava i da Australija pokušava da više nego udvostruči mogućnost izvoza uglja u državi Kvinslend, iako se postojeći kapaciteti jedva koriste, što je pokazala nezavisna studija kompanije "Dalberg global development advisors".

Po planovima, kapacitet Kvinslenda da izveze ugalj povećao bi se za 637 hiljada tona godišnje, dok kratkoročne prognoze predviđaju da cela Australija godišnje proizvodi 260 miliona tona.

Industrija uglja u svetu je u postepenom padu jer ustupa mesto obnovljivoj energiji, navodi se u tom izveštaju i dodaje da predloženi radovi nisu neophodni, ali će zato šteta naneta grebenu biti nepovratna.

- Kako bi se zaštitio greben, ali i 69.000 radnih mesta koja postoje zahvaljujući njemu, australijska vlada mora da zabrani bacanje otpada i kopanje bagerima duž celog Velikog koralnog grebena - smatra direktor WWF-a u Australiji Dermot O'Gorman.

Ako se dalje propadanje Velikog koralnog grebena ne zaustavi, postoji bojazan da bi UNESKO ovo područje mogao da uvrsti na listu područja "u opasnosti".

Prema izveštaju WWF-a, brojne vodeće banke su se povukle iz finansiranja ovog projekta zbog razornog uticaja koji bi imao na životnu sredinu.

WWF apeluje na kompanije da ne investiraju ili učestvuju u projektima koji bi mogli ugroziti Veliki koralni greben, ali i druga područja sa UNESKO Liste svetske baštine.

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries