Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue06062023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Bliski susret neverovatne vrste

Norveški ribari Sen Asjord i Trond Ivarjord nisu ni sanjali da će ove jeseni biti u prilici da se približe jatu radoznalih grbavih kitova na spektakularan način.

Norveški ribari Sen Asjord i Trond Ivarjord nisu ni sanjali da će ove jeseni biti u prilici da se približe jatu radoznalih kitova na spektakularan način.

Dvojica norveških ribara iz Tromsa krenuli su u lov na haringe svojim malim brodom, ali su uz dobar ulov doživeli i neverovatno iskustvo.

Naizgled mirno, ledeno more, odjednom je počelo da se talasa, da bi pred se pred uplašenim ribarima potom pojavilo čak šest grbavih kitova!

Dovoljno prisebni da sve zabeleže svojom kamerom, ovi ribari podelili su snimak putem interneta sa svim zaljubljenicima u prirodu i njena čudesa.

Ribari su imali dovoljno sreće da ovaj veoma redak susret sa kitovima bude kratak i nezaboravan, s obzirom na to da su se veličanstveni sisari odmah povukli i nestali u morskom plavetnilu.

Poslednjih godina kitovi se sve duže zadržavaju u norveškim fjordovima, tvrdi pomorski biolog Frederik Broms. On za britanski „Miror“ navodi kako mu još uvek nije jasno zašto su grbavi kitovi promenili svoju putanju i toliko se približili obali.

„Pokušali smo da za njih prikačimo minijaturne uređaje kako bismo uz pomoć satelita mogli da pratimo njihovo kretanje, ali su otpali kroz nekoliko dana“, objašnjava on. „Nažalost, još uvek znamo veoma malo toga o grbavim kitovima.“

Ovi stanovnici okeana pređu i do 25.000 kilometara godišnje, hrane se isključivo leti u polarnim vodama, da bi potom migrirali u toplije vode tokom zime, gde se razmonožavaju.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&;v=vFf74QHAFrE

Izvor: www.b92.net

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries