Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun12102023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Zaštita Drine i Lima

Na zajedničkom sastanku predstavnika Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, održanom u Priboju, dogovoreno hitno postavljanje mreža na akumulacijama drinskih i limskih hiroelektrana. Postavljanjem zaštitnih mreža, ali i drugim konkretnim aktivnostima na uklanjanju divljih deponija sa obala reka, višegodišnji problem plutajućeg otpada koji Limom stiže u Drinu i do akumulacija hidroelektrana, moga bi uskoro da bude rešen.

Prvi rezultati ovog zajedničkog, međudržavnog projekata, uz sredstva i pomoć evropskih i međunarodnih fondova, kako se najavljuje, biće vidljivi već krajem godine.

Neponovljiv turistički potencijal, prirodni resurs, ali i ljudskim nemarom ugroženo dobro, Lim je postao zajednička briga država kroz,  koje protiče na putu do ušća u Drinu.

Od izvora do ušća, Lim protiče kroz tri države i 15 gradova. Na putu dugom 220 kilometara sa obala na kojima je na stotine divljih ali i legalnih deponija, uz veći vodostaj, reka sa sobom ponese tone smeća koje stižu i do akumulacija HE.

"Najviše problema ima HE Višegrad zato što svo smeće koje dolazi, sve HE propustaju i dolazi do Visegrada i mi smo u predhodne četiri godine to čistili i nijedna flaša nije propuštena kroz pregradne filtere HE Višegrad. Mi smo uložili ogromna sredstva i samo u ovoj godini preko 70.000 maraka", kaže direktor HE "Višegrad" Milan Lakić.

I to je tek deo troškova, sa kojima su, suočeni sa višegodišnjim problemom plutajućeg otpada, nadležni predvideli dugoročne i kratkoročene mere sanacije.

"Odmah moramo intervenisati ugradnjom mreža kako na području Crne Gore, Srbije i Višegrada. Do tada svi predstavnici opština, ministarstava koja će biti operativni tim, moraju mapirati sve divlje deponije na svoj teritoriji", kaže Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

"Predložen je i operativni tim koji će zajedno raditi sve u cilju prekogranične saradnje", kaže Brankica Cmiljanović, rukovodilac Direkcije za uređenje propisa u EU iz Crne Gore.

Uporedo sa radom na zajedničkim projektima i merama dugoročne saradnje, predviđena je sanacija postojećih, ali i izgradnja novih sanitarnih deponija koje će, kako se očekuje, smanjiti otpad na priobalju Lima.

"Te deponije ne mogu biti zatvorene pre nego što se otvori regionalni centar. Mi ćemo pomoći Novoj Varoši i regionu da što pre uspostave sistem transfer stanica", kaže Aleksandar Vasić, viši savetnik u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Do realizacije ovih, inače obimnih i skupih projekata prekogranične saradnje, i kako je najavljeno krajem godine, već vidljivih rezultata na smanjenju otpada, predviđeno je veće angažovanje inspekcijskih službi, ali i rada na podizanju svesti građana o zaštiti i značaju reke koja ponovo može biti izvor prihoda a ne, milionskih troškova.

Izvor: www.rts.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries