Moja Lađa

sajt u test verziji!

Thu06082023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Brodosplit očekuje poslove iz Kine

SPLIT - Velika Kina zakucala je na vrata malog Brodosplita: u škveru se vode pregovori s kineskim investitorima o gradnji nekoliko vrsta većih trgovačkih brodova, a traže se i brodovi specijalnih namjena.

- Možemo samo potvrditi da vodimo pregovore s investitorima iz Kine, kao što razgovaramo i pregovaramo s mnogim drugim inozemnim investitorima o gradnji brodova. To je sve što u ovom trenutku možemo kazati - poručili su Slobodnoj Dalmaciji iz škverske uprave.

Uz posredovanje zagrebačkog središnjeg ureda CSEBA, krajem prošle godine ostvaren je preliminarni dogovor o suradnji između kineske i hrvatske brodograđevne industrije. Kineski ured u Zagrebu otvoren je uz blagoslov i odobrenje Komunističke partije Kine.

Kako se može čuti, Kinezi su zainteresirani za projektiranje i gradnju brodova u Hrvatskoj. Neki od tih poslova radili bi se u Splitu, ali o detaljima se ništa ne zna. No, poznato je da Kina posljednjih godina sve više na svjetskom tržištu traži brodove tzv. offshore programa, brodove jaružala, kvalitetno izgrađene i opremljene "bulkove" (za sipke terete), kakve u svojim škverovima ne može graditi, a koji bi se nakon nekoliko godina eksploatacije - uz očekivani rast tržišta - mogli prodati po solidnoj cijeni. Kinezi traže višenamenske vojne brodove za prijevoz vojnika i opreme.
"Gredeljeve" lokomotive isporučivale su se preko riječke luke, ali ne treba isključiti mogućnost da se ubuduće to radi iz škverske luke, čiji širi proizvodni prostor zadovoljava uvjete izgradnje i sklapanja dijelova, a na raspolaganju je i infrastruktura za ukrcaj lokomotiva. Škverani upravo obnavljaju svoju gotovo zaboravljenu željezničku prugu na opremnoj obali kako bi se omogućila dostava opreme i tereta izravno na brodove. Možda se sa škverskih dokova Afrika bolje vidi...

CSEBA trenutno dogovara dolazak kineskog brodograđevnog izaslanstva u Hrvatsku i Split. Iako se već šuška da bi se tada mogli potpisati prvi ugovori, ipak valja biti oprezan u optimizmu: do posla je dug put.

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries