Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun04022023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Misterija napuštenog broda sa stotinama pacova

Da li će se zaista stotine pacova iskrcati na dokove Velike Britanije nakon što se napušteni brod, koji dugo luta severnim delom Atlantika, nasuče na neko od britanskih ostrva? Hm, pa ne baš.

Neverovatna priča o napuštenom ratnom brodu, čiju posadu čine samo i isključivo izgladneli, brojni pacovi "kanibali", zvuči poput radnje horor filmova, zar ne?

Čak se i Raul Silva, dugokosi negativac iz poslednjeg filma o agentu 007 “Skyfall”, hvalio Džejmsu Bondu da ga je majka naučila kako da pacove pristigle brodovima u Veliku Britaniju pretvori u prave male ubice.

Međutim, nakon pisanja britanskih tabloida, ali i brojnih, doduše opreznijih, tekstova koji su se pojavili i ozbiljnijim medijima širom sveta, činilo se da bi ova noćna mora mogla da postane realnost.

Ali to nije tako verovatan slučaj, piše "Gardijan", koji ističe da je u pitanju "samo dobra priča, ali i dobar primer kako blesave priče postanu viralne".

Poslednjih dana internetom se širi priča o napuštenom brodu “Ljubov Orlova”, koji plovi severnim Atlantikom, noseći sa sobom pacove prema Velikoj Britaniji.

Glasine zapravo potiču još iz prošle godine, kada je predstavnik obalske straže u Irskoj Kris Rejnolds izjavio da je moguće da su se na brodu razmnožili pacovi, kao i da bi prilikom eventualnog pristajanja broda lokalno stanovništvo bilo u nevolji.

Rejnolds i ovih dana za britanske medije ponavlja da je u pitanju i tada, kao i danas, godinu kasnije, samo pretpostavka, ali je medije željne senzacije bilo teško zaustaviti.

Ceo problem leži u tome što ono što je u pitanju podatak koji još niko nije dokazao, jer niko već godinama nije kročio na brod, priča Rejnolds danas. A tamo gde ne postoje proverene informacije, postoji dovoljno prostora za manipulaciju i širenje panike.

Osim što obalska straža poseduje prilično precizan sistem na osnovu kojeg mogu da predvide kada će se neki brod nasukati na obalu, u obzir treba uzeti još jedan podatak.

“Pacovi danas zaista imaju lošu reklamu”, smatra dr Peni Hokins iz Kraljevskog društva za sprečavanje okrutnosti prema životinjama (RSPCA). Da, takvo društvo zaista postoji i veoma je korisno kada su ovakve situacije u pitanju.

On objašnjava da je priča o brodu sa stotinama pacova prilično nerealna, jer je skoro nemoguće da toliko pacova živi godinama na brodu bez hrane. Valja znati, napominje dr Hokins, da su u pitanju životinje koje, baš poput ljudi, ne jedu pripadnike svoje vrste.

A za pristalice raznih teorija zavere, koji možda čekaju dan kada će neko britansko ostrvo preplaviti izgladneli pacovi, evo još jednog zanimljivog podatka.

Brod “Ljubov Orlova”, koji hita ka Velikoj Britaniji, napravljen je u Jugoslaviji 1976. godine, a nosi ime prve velike zvezde ruske kinematografije.

Slučajnost?

Izvor: www.b92.net

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries