Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun03262023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

BiH:Pre 20 godina srušen Stari most

Mostar -- Pre dvadeset godina, 9. novembra 1993, srušen je Stari most u Mostaru, jedno od najvećih kulturnih blaga Bosne i Hercegovine.

Stari most, izgrađen 1566. godine u vreme Osmanskog carstva, srušen je granatama koje su ispalili pripadnici Hrvatskog veća odbrane (HVO). 

Obnova je završena 2004. godine, a most je izgrađen uglavnom od originalnog kamena izvađenog iz reke Neretve. Most je, inače, uvršten na UNESCO listu zaštićenih spomenika kulture. 

Godišnjicu rušenja mosta obeležio je danas Klub skakača u vodu "Mostari" simboličnim skokom u 10 sati i 16 minuta, kada je, pre dvadeset godina, od tenkovskih granata HVO most srušen. 

Kako je javio dopisnik nezavisne agencije u BiH ONASA, iz Gradske uprave Mostara su istakli da grad obeležava godišnjicu obnove a da nema potrebe za obeležavanjem godišnjice rušenja mosta. 

Članovi kluba položili su ljiljane na kameni blok originalnog mosta, a na kojoj je napisano - "9. novembra 1993. godine ekstremisti HVO su srušili most star 427 godina, a čitav svet osudio je ovaj anticivilizacijski čin". 

Institut za istraživanje genocida iz Kanade, povodom 20. godišnjice ovog događaja, u svom istraživanju navodi da je rušenje Starog mosta "varvarski čin koji svedoči o agresiji Republike Hrvatske na Republiku Bosnu i Hercegovinu". 

U saopštenju ovog instituta se navodi da su stenogrami hrvatskog predsednika Franje Tuđmana "nedvosmisleno najdirektniji dokaz agresije Hrvatske na BiH" i dodaje da se oni nalaze u Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju kao dokazni materijal.


Izvor: www.b92.net

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries