hàng hiệu siêu cấp Louis Vuitton hàng hiệu siêu cấp Na jedrima mladosti - Moja Lađa

Moja Lađa

sajt u test verziji!

Wed08172022

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

5 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

7 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Na jedrima mladosti

Čuveni školski brod "Jadran" proslavlja jubilej - osamdeset godina od kako je porinut u more. Obučio brojnu generacije mornara u Kraljevini Jugoslaviji, SFRJ i Crnoj Gori.

Starac na jedrima - mladosti. U Tivtu, koji je njegova matična luka, ovako kažu za školski brod, čuveni jedrenjak "Jadran", koji ove godine slavi redak jubilej - osamdeset godina od kako je porinut u more i sve to vreme aktivno živi obučavajući generacije mornara.

 

U julu će se navršiti tačno osam decenija od kako je kultni jedrenjak iz Nemačke stigao u Tivat, u svoju prvu luku. Preciznije: bilo je to 16. jula 1933. godine. Decenijama je bio ponos mornarica Kraljevine Jugoslavije, SFRJ, a sada Vojske Crne Gore.

 

- "Jadran" je naše najveće pokretno blago i potpuno smo posvećeni tome da on i dalje boravi u Tivtu, da mu naš grad bude matična luka i da mu sve što je potrebno za dalji rad obezbedimo ovde. Njega će po morima i dalje voditi jedra mladosti, pitomci i iskusne starešine koji mu još dugo neće dozvoliti da ide u penziju - kazao je gradonačelnik Tivta Dragan Kankaraš.

 

"Jadranu" sledi generalni remont. Biće, kako je saopštio komandant Mornarice CG Darko Vuković, rekonstruisan u Brodogradilištu “bijela”. Tenderska ponuda Bijeljana je bila najprihvatljivija: remont će biti obavljen za 1,5 miliona evra.

 

U Tivtu su već započeli proslavu jubileja lepog jedrenjaka. Otvorena je izložba fotografija, dokumenata i predmeta u novoj zgradi opštine Tivat. Predstavljena su tri perioda iz života školskog broda, svojevrsne "škole pod jedrima" koja je iznedrila generacije mladih oficira ratne, a u poslednje vreme i trgovačke mornarice. To su period Kraljevine Jugoslavije, SFRJ i Mornarice Crne Gore. Autor ove zanimljive postavke je zaljubljenik u ovaj školski brod Baranin Goran Grković.

 

Kako je istakao komandant "Jadrana", poručnik bojnog broda Goran Pajović, svečanosti su tek krenule. Za jubilej će biti urađena prigodna poštanska marka, a u toku je literarni i likovni konkurs koji nosi ime "Jadran i mi", za učenike osnovnih škola. Oni čiji radovi budu najbolji imaće prilike da u maju budu na brodu, gde će biti priređena likovna kolonija i upriličeno krstarenje jedrenjakom.

 

U junu i julu "Jadran " će spustiti sidra uz gradsku luku Pine gde će biti organizovana sportska takmičenja, a posebnu atrakciju predstavljaće jedriličarska regata.

 

Za 19.avgust zakazana je centralna proslava kada će u Zbirci pomorskog nasleđa nautičko-turističkog centra "Porto Montenegro" biti otvorena velika, posebna izložba posvećena jedrenjaku, ponosu južnojadranskih voda. I pre svih Tivta.

Izvor: www.novosti.rsJoomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries