Moja Lađa

sajt u test verziji!

Wed05312023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Ada Bojana: Porušena prva vikendica

Inspekcija najavila uklanjanje 40-ak kuća uz reku Bojanu kod ostrva Ada. Većina vlasnika nije plaćala zakonsku naknadu JP „Morsko dobro“.

ULCINj - Vikendice uz reku Bojanu, koja kod ostrva Ada u ulcinjskoj opštini ulivajući se u more pravi deltu, opet su tema na krajnjem jugu. 

Posle dosta upozorenja da njihovi vlasnici srede odnose s Javnim preduzećem „Morsko dobro“, na Bojanu su krenuli inspektori. Najavljeno je uklanjanje čak četrdeset vikendica u tom pojasu koji je u zoni najužeg područja kojim gazduje pomenuto preduzeće, a jedna je i porušena. 

Reč je o objektu koji je vlasništvo Skendera Zekaja, Ulcinjanina koji radi u inostranstvu, a koji je „Morskom dobru“, vladinom preduzeću koje gazduje najužim pojasom uz more, dužan oko 20.000 evra. Njegova vikendica je bila jedna od najvećih na obalama Bojane površine 260 kvadratnih metara. 

Da li će rušenje i u kojoj meri biti nastavljeno pokazaće naredni dani jer su radnici inspekcije zaštite prostora na terenu. Tridesetak vlasnika vikendica je najavilo da će potpisati ugovor s „Morskim dobrom“, kako bi spasili svoju vrednu imovinu. 

Priča o vikendicama na Bojani je prilično stara. Mnogo puta je do sada najavljivano njihovo uklanjanje jer stvaraju ružnu sliku kod ulaska na ostrvo Ada gde se nalazi nudističko naselje. Bilo je mnogo sporenja oko toga da li je u pitanju divlja gradnja ili ne. 

Stariji Ulcinjani, koji su među prvima tamo podigli ribarske kolibe, negodovali su što imaju isti tretman kao i oni koji su od različitih materijala, ponekad i veoma skupih, podizali vikendice koje vise nad rekom. Zajedničko je svima da su izbegavali da plate naknadu „Morskom dobru“, neku vrstu zakupa, jer je kako su u više navrata isticali njihovi vlasnici, ta cena visoka. 

Divlja gradnja je decenijama rak-rana ulcinjske, ali i drugih opština crnogorskog primorja. Baš kao i obale opevane reke, vilama i vikendicama koje su građene bez dozvola, načičkano je i morsko zaleđe. Neretko bez papira je građeno uz same peskovite plaže. 

Do sada su pokretane mnoge akcije uklanjanja takvih objekata, bilo je i rušenja (ponajviše u budvanskoj opštini), ali problem nije rešen. Kroz nove urbanističke planove koji tretiraju ovo područje mnogo objekata, pa i celih stambenih zgrada (za tržište) je legalizovano. 

Hoće li najnoviji „talas“ koji treba da uvede red u ovoj oblasti, započet na Bojani uroditi plodom, ili će se sve završiti tako što će „Morsko dobro“ malo popuniti kase? 

Najave rušenja u drugim opštinama juga Crne Gore za sada nema.


Izvor: www.novosti.rs


Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries