Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri12082023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Nemci grade elektrane na Drini

Ugovor potpisan između RS i nemačke kompanije RVE (RWE) podrazumeva izgradnju četiri hidroelektrane, ukupne vrednosti 460 miliona evra.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je posle potpisivanja ugovora da je Republika Srpska nizom projekata, čije sprovodjenje je u toku, ojačala poziciju jednog od važnih partnera regionalnog značaja u proizvodnji električne energije. 
Dodik je rekao da mu je drago što je renomirana nemačka kompanija svetskog ranga, prihvatila i konkurisala za partnerstvo sa "Elektroprivredom Republike Srpske", i što je na taj način proširen kapacitet domaćih mogućnosti. 
"Ovde su danas, osim ove nemačke kompanije, prisutni ruski i italijanski partneri. Razgovaramo i sa drugima koji će ulagati ovde, tako da Srpska polako, ali sigurno zaokružuje investicioni projektni ciklus koji podrazumeva obuhvat svih raspoloživih resursa i potencijala za izgradnju energetskih objekata", rekao je Dodik novinarima. 
Predsednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić izjavio je danas da će potpisivanje ugovora o strateškom partnerstvu u istraživanju, razvoju, izgradnji i korištenju hidroenergetskog potencijala gornjeg sliva Drine dati "zeleno svetlo" za ulaganje u elektroenergetski sektor - najveći potencijal Republike Srpske.

 Ugovor potpisan izmedju RS i nemačke kompanije RVE podrazumeva izgradnju četiri hidroelektrane, ukupne vrednosti 460 miliona evra, rekao je premijer Džombić. On je naglasio da se u RS mnogo očekuje od ovog projekta. 

"Realizacija ovog projekta, kao i eksploatacija nafte pozitivno će uticati na energetski bilans Srpske, učiniti je energetski nezavinsom i jačati njenu ekonomsku moć", naveo je Džombić. 
On je dodao da je nemačka kompanija jedna od najvećih u Evropi u proizvodnji električne energije, koja ima potencijala za realizaciju složenih projekata. 
Džombić je rekao da bi ralizacija projekta mogla da počne u septembru iduće godine, navodeći da se, ako istraživanja budu završena ranije, onda može očekivati da radovi počnu i ranije. 
On je naveo da je, prema ugovoru, naveden partnerski odnos 60 odsto za RVE i 40 odsto "Elektroprivreda Republike Srpske".

 

Izvor: www.b92.net

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries