Moja Lađa

sajt u test verziji!

Thu01262023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

7 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Monaco Yacht Show; Vraća se era mega jahti (VIDEO)

MONTE CARLO - Luksuzna tržišta pretrpjela su značajne gubitke u godinama krize. Prodaja jahti možda ne ide dobro kao prije deset godina, ali narudžbe i dalje pristižu.

U Monacu se održava najveća europska izložba velikih jahti. Igračke za velike. Mala podmornica košta milijun i pol eura i samo je dio slagalice.

Drugi dijelovi su ultrabrzi gliseri ili helikopter. Sastavite sve to zajedno, dodajte još 20 milijuna eura i dobit ćete kompletnu igračku - mega luksuznu jahtu.

Igralište za super bogate, kako često znaju reći za izložbu jahti u Monacu, privlači svjetsku klijentelu najdubljeg džepa. Za neke od njih luksuzne jahte predstavljaju pokretne kuće te mjesto za zabavu i opuštanje.

"Mislim da jahta predstavlja pokretnu vilu. Ako zamislite vilu iz koje možete mijenjati pogled kad god poželite ili možete mijenjati klimu i biti vječno u ljetu, tada vam cijeli svijet postaje veliko igralište i svoju vilu možete pomijerati po cijeloj zemaljskoj kugli", kaže Mark Eliott, konzultant za jahte.

Izložba jahti u Monacu vrijedi za jednu od najprestižnijih u svijetu. Više od 500 kompanija izlaže luksuzne mega jahte, što privuče blizu 30.000 posjetitelja svake godine. Ovdje se potpisuju ugovori sa sedam nula.

Prema Fransu Hessenu, vlasniku kompanije koja proizvodi jahte, kupovina nije jedini veliki trošak.
"To je investicija od blizu 30 milijuna eura, ali morate računati, ne u prvoj godini, da troškovi održavanja, poput goriva, veza, hrane i plata za posadu, iznose skoro 10 posto ukupne vrijednosti jahte, odnosno dva do tri milijuna godišnje", kaže on.

To i ne iznenađuje. Cijena goriva, kad se rezervoar jedne megajahte napuni do vrha, gotovo je 30.000 eura. S tako velikim troškovima i svjetskom ekonomskom krizom, ova industrija pretrpjela je značajne gubitke. No, situacija se polako popravlja. Potražnja za velikim jahtama na motorni pogon sada je deset puta veća od potražnje za velikim jedrilicama.

"Kada govorimo o obimu u smislu količine brodova koji se proizvedu i prodaju svake godine, možemo reći da motorne jahte imaju manje problema od velikih jedrenjaka, odnosno tržište se brže oporavlja sad kada kriza polako nestaje. Ali, to nije ono isto tržište koje smo imali posljednjih deset godina prije 2008. godine", rekao je Luca Bassani, predsjednik udruženja Wally Yachts.

Monaco Yachts Show održava se u luci Hercules i to je najveća izložba velikih jahti na vodi u Europi.
U odnosu na godine prije krize, najčešći klijenti više nisu milijunaši sa Zapada, nego ultrabogataši iz Rusije te sa Bliskog istoka.

http://www.youtube.com/watch?v=gpkjIbbkMoY&feature=player_embedded

Izvor: www.seebiz.eu

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries