Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun12102023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Jedrilica s 65 imigranata dotegljena u Dubrovnik

U dubrovačku luku Gruž dotegljena je motorna jedrilica "Maria Drink" na kojoj je bilo 65 ilegalnih imigranata iz Somalije, Egipta, Sirije i Avganistana, a koja je dva dana plutala u međunarodnom vodama južno od ostrva Mljet zbog kvara na motoru.

Jedrilica je pod nepoznatom zastavom plovila iz Grčke prema Italiji, a nakon kvara motora, hrvatska obalna straža sinoć im patrolnim brodom na području južno od Mljeta pružila pomoć i podelila im vodu, hranu i lekove.

 

Jedrilicu je iz međunarodnih voda doteglio brod za spasavanje "Faust Vrančić", a prilikom ulaska u hrvatske teritorijalne vode preuzeo ih je policijski brod.U Gružu ih je dočekao medicinski tim koji proverava njihovo zdravstveno stanje, biće obavljena dezinfekcija jedrilice, a onda sledi policijska procedura kako bi se utvrdio status imigranata i daljnje postupanje.

 

Nakon što su dobili vodu, hranu i lekove, svi su u dobrom stanju.
U magacinskim prostorima luke Gruž organizovan je prihvatni kamp. Gradske vlasti obezbediće 65 ležajeva i cisternu s vodom, Crveni krst lanč pakete, sredstva za higijenu i čistu odeću.

 

Lokalne vlasti u rešavanju problema očekuju pomoć nadležnih državnih organa, a zahteve za pomoć su uputili ministarstvima zdravlja, spoljnih i unutrašnjih poslova. Ako boravak bude duži od dva dana, gradske vlasti naći će se u neugodnoj situaciji jer ne znaju gde ćemo smestiti ljude i ko će to platiti.

 

Kad su pripadnici obalske straže sinoć došli na jedrilicu koja je predviđena za prevoz 65 putnika, pregovarali su oko pristanka posade da se prema međunarodnim propisima počne s humanitarnom akcijom i jedrilica otegli u luku Gruž.


Posada broda obalske straže nije mogla da utvrdi ko je kapetan lađe jer niko na brodu nije želeo da se izjasni, a kako se jedrilica nalazila u međunarodnim vodama, pripadnici obalnske straže nisu mogli postupati bez dozvole kapetana ili najstarijeg člana posade.


Izvor: www.blic.rs


Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries