Moja Lađa

sajt u test verziji!

Wed10042023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Alternativa za Panamski kanal

Nikaragva namerava da izgradi novi kanal, alternativu Panamskom kanalu. Projekat je vredan 30 milijardi dolara, a već su obavljeni razgovori sa zemljama koje bi mogle da finansiraju izgradnju novog kanala.

Nikaragva namerava da na svojoj teritoriji izgradi alternativu Panamskog kanala, a odgovarajući projekat parlamentu je prezentovao predsednik države Danijel Ortega. 

Ponuda sadrži šest varijanti izgradnje kanala, uključujući i korišćenje ušća reke San Huan na granici sa Kostarikom, objavljeno je na internet stranici "Lenta.ru". 

Direktor projekta Eden Pastor je izjavio da je Nikaragva pregovarala sa potencijalnim stranim partnerima, koji bi mogli da se zainteresuju za kanal, a među kojima su Japan, Narodna Republika Kina, Rusija, Venecuela, Brazil i Južna Koreja. 

Vrednost projekta procenjena je na 30 milijardi dolara, s tim što je predviđeno da kanal bude širi i dublji od Panamskog kanala. 

Prema projektu, kanal će izgraditi zajedničko preduzeće čiji bi kontrolni paket pripadao Nikaragvi, a ostale akcije bi se preko tendera podelile partnerima. 

Ideja izgradnje kanala između Tihog i Atlanskog okeana postoji u Nikaragvi već više vekova, ali je ta zemlja igubila u konkurenciji sa Panamom, gde je 1914. godine otvoren transokeanski kanal dug 82 kilometara. 

Panamski kanal trenutno je u rekonstrukciji, kojom bi trebalo da se poveća njegova propusna moć, pošto je poslednjih godina postalo očigledno da kanal nije u mogućnosti da obezbedi trgovinski promet, koji se njime odvija. 

Vrednost projekta rekonstrukcije je 5,5 milijardi dolara. 

Prošle godine je objavljeno da NR Kina namerava da pomogne Kolumbiji u izgradnji njene alternative Panaskom kanalu, železnici dugoj 220 kilometara koja bi spajala luke na Tihom okeanu i Karipskog mora.

Izvor: www.rts.rs


Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries