Moja Lađa

sajt u test verziji!

Thu06082023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Na Vojnoj akademiji obuka za voditelje jahti

Na Vojnoj akademiji organizuju kurs za "voditelje jahte" a polaznici su iz naše zemlje i regiona. U Srbiji ima između 5.000 i 7.000 aktivnih pomoraca.

Na Vojnoj akademiji trenutno organizuju samo kurs za one koji žele da plove jahtama, a očekuju da će nadležni usvojiti i novi Pravilnik o sticanju ovlašćenja za pomorsku plovidbu kako bi mogli da organizuju još 17 raznih kurseva vezanih za plovidbu rekama i morima.

Potrebno je, uz novi Pravilnik, da nadležni usvoje još neka podzakonska akta kako bi mogli da organizujemo sve te kurseva, a zašta smo apsolutno spremni i sposobni, rekao je danas Tanjugu jedan od organizatora predavanja Slobodan Šoškić.

On je naveo i da je neophodno doneti novi Pravilnik i ostala podzakonska akta zbog promene u 2010. godini niza međunarodnih propisa u oblasti pomorstva, a do kojih je došlo i posle nesreće italijanskog kruzera "Konkordija".

Na kursevima za "voditelje jahte", inače vlada veliko interesovanje, a polaznici su iz naše zemlje i regiona. 

Uz ljude svih profila i zanimanja iz Srbije, veliko interesovanje za taj kurs vlada i među osobama iz Makedonije, BIH, Hrvatske, a bilo je polaznika i iz udaljenih država sveta. 

U organizovanju tih kurseva Vojna akademija sarađuje sa kolegama iz Norveške, a Šoškić je bio u delegaciji Vojne akademije koja je u decembru prošle godine posetila Kraljevsku Ratnu Mornaricu te države.

Tokom posete predstavnici Vojne akademije obišli su i Kraljevsku vojnopomorsku akademiju u Laksevogu gde su se upoznali sa edukacionim procesom i korišćenjem najsavremenijih simulatora i trenažera u obuci pomoraca. 

Šoškić je istakao i da će se saradnja sa norveškim kolegama nastaviti u toj oblasti istakavši da su Norvežani daleko odmakli u načinima obuke pomoraca.

Od polovine 2007. na Vojnoj akademiji građani su mogli da pohađaju kruseve koji su organizovani u skladu sa međunarodnom konfencijom o standardima za obuku, izdavanje uverenja i vršenje brodske straže pomoraca. 

Te kurseve, u prethodnom periodu završio je veliki broj osoba iz zemlje i sveta, među kojima je bilo i političara, sportista, muzičara, lekara, ali i onih koji žele da pronađu posao. 

Predavanja realizuju nastavnici Vojne akademije sa višegodišnjim plovidbenim iskustvom kao i spoljni saradnici - zapovednici brodova i kapetani duge plovidbe. 

Skupština Srbije u novembru 2010. godine usvojila je Zakon o pomorskoj plovidbi, a po procenama, u Srbiji, koja nema more, ima između 5.000 i 7.000 aktivnih pomoraca.


Izvor: www.mondo.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries