Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue10192021

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

5 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

6 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Punski ratovi

Punski ratovi su serija ratova vođenih između Kartagine i Rimske republike. Serija ratova između Rima i Kartagine poznata je pod nazivom punski ratovi, zbog latinskog naziva za stanovnike Kartagine — Puni.

Osnovni uzrok punskih ratova je bio sukob interesa dve sile koje su se širile mediteranskim prostorom: Kartagine i Rimske republike. Rimljani su bili posebno zainteresovani za širenje na Siciliju, koja je bila pod kontrolom Kartagine. Moć Kartagine se zasnivala na trgovini. Na početku ratova Kartagina je bila dominantna sila zapadnog Mediterana sa ogromnim pomorskim iskustvom i teritorijama uglavnom uz more. Imala je velike posede na ostrvima u zapadnom Mediteranu i duž obala Španije. Rim je bio sila ograničena na Apeninsko poluostrvo.

Na kraju punskih ratova, posle pogibije stotina hiljada vojnika sa obe strane, Rim osvaja Kartaginu i potpuno uništava grad i postaje najjača sila zapadnog Mediterana. Završetkom makedonskih ratova (koji su bili u vreme punskih ratova) i pobedom nad Antiohom III 188. p. n. e. na istoku, Rim postaje dominantna mediteranska sila.

Prvi punski rat

Prvi punski rat (264. p. n. e. — 241. p. n. e.) vodio se na Siciliji i Africi, a uglavnom je bio pomorski rat. Na rimsku stranu su stali mnogi grčki gradovi. Kartagina je na početku rata imala prevlast na moru. Rimljani su postizali velike uspehe na Siciliji, ali nisu imali flotu koja bi se mogla usprotiviti kartaginskoj. Kartaginski brodovi su im nanosili ogromnu štetu pustošeći obale Italije. Rimljani su potom odlučili da izgrade značajniju flotu. Kao uzor im je poslužila jedna zarobljena kartaginska lađa. Rimski majstori su izgradili 200 trijera. Oni su, takođe, uveli jednu značajnu novinu; svaki brod nosio je spravu gavrana. Gavran je služio u prebacivanju vojnika na neprijateljsku lađu. Time su se rimski vojnici mogli boriti kao na suvom, jer nisu bili vični pomorskim borbama. Zbog ove novine, rimski konzul Duilije je savladao kartaginsku flotu 260. godine p. n. e. kod rta Mila na severnoj Siciliji. U Rimu je u čast njegove pobede na forum postavljen stub Columna rostrata. Rimljani su ohrabreni uspehom na Siciliji poželeli da osvoje i samu Kartaginu, međutim legije koje su tamo uputili pretrpele su težak poraz. Rimski građani su odlučili da o svom trošku izgrade novu flotu. Rimska vojska pobedila je Kartaginjane u bici kod Egatskih ostrva 241. godine p. n. e. To je označilo kraj Prvog punskog rata. Rim je pobedio i osvojio je Siciliju. Rat je bio destabilizirajući za Kartaginu, tako da nekoliko godina posle kraja tog rata gubi Sardiniju i Korziku, jer je na vlastitom tlu bila zauzeta Plaćeničkim ratom.

Drugi punski rat

Drugi punski rat (218. p. n. e. — 201. p. n. e. ) čuven je po Hanibalovom prelasku Alpa. Hanibal je izvršio invaziju Italije sa severa i pobedio je Rimljane u nekoliko bitaka, ali nikad nije uspeo da izazove razdor između Rima i njegovih saveznika. Bitke su se odvijale i u Španiji i Siciliji. Na kraju Rimljani se iskrcavaju u Africi i pobeđuju u bici kod Zame. Kartagina je i u tom ratu izgubila i teritorije i moć.

Treći punski rat

Treći punski rat je predstavljao opsadu Kartagine od 149. p. n. e. do proleća 146. p. n. e. Rat je završen uništenjem Kartagine.

Izvor: www.wikipedia.org

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries