Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun12032023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Som

Som (lat.Silurus glanis ) je jedna od najvećih slatkovodnih riba, a pripada familiji Somovi.

  • Lokalni nazivi: som
  • Maks. dužina: preko 2 m
  • Maks. težina: preko 300 kg
  • Vreme mresta: od maja do jula

Opis i gradja

Som se dosta razlikuje od riba klasične forme, trup mu je ovalan, sa velikom i spljoštenom glavom na kojoj je tri para brkova od kojih je gornjovilični par dug do vrha grudnih peraja, ostali su dosta manji. Ima sitne oči, velika usta, a donja vilica mu je nešto duža od gornje, i obe su načičkane mnoštvom sitnih zuba. Telo mu je bez krljušt i veoma sluzava. Podrepno peraje dugačko, a repno je zaobljeno, leđno peraje je malo i bez tvrdih žbica. Leđa soma su modrocrna, bokovi su tamnosmeđi ili tamnozelenkasti i mramorirani, a trbuh sivkastobeličaste boje sa crvenkastim prelivima.

Navike, stanište i rasprostranjenost 

Som naseljava gotovo sve vode Evrope. Voli mirne ili sporotekuće, muljevite vode i tu se i najradije zadržava. Svaštojed je, mada mu glavnu hranu čine ribe, žabe, rakovi, sisari a lovi i ptice, patke i guske koje se nađu na vodi ili u vodi gde živi. Uglavnom lovi noću, ali i danju ako ima priliku. Zabeleženo je da je u reci Odri ulovljen som dugačak 5 metara a težak 400 kilograma.

Som u Srbiji obitava u Dunavu i gotovo svim njegovim pritokama, a ima ga i u zatvorenim tipovima vode. Prosečna veličina soma u Srbiji je jedan metar i težina 10 kilograma, a love se i nešto veći primerci, tako da je 1958. godine u Dunavu kod Apatina ulovljen som težak 208 kilograma na stari alaski način.

Razmnožavanje

Mresti se u maju i junu, ali najčešće sredinom maja i početkom juna, mada može da se desi da se mresti čak i u julu. Sve ovo zavisi od temperature vode koja treba da bude od 19 do 24 stepena i naravno od ostalih uslova, kao što je mesto i drugo. Mreste se u parovima. Ženka prethodno napravi gnezdo veličine 1x1 metar i visine oko 75 cm i tu položi ikru. Mužjak oplodi ikru, a ženka ostaje i čuva je sve dok se mlađ ne izleže. Gnezdo pravi od sitnog materijala i tu položi od 16.000 do 17.000 jaja, a po nekima od 11.000 do 48.000 komada ikre, sve u zavisnosti od veličine ženke. Ikra se lepi za materijal od kojeg je gnezdo napravljeno, pa je ženka u mogućnosti da ih čuva dok se ne izlegu. Mlađ raste brzo i već prve godine dostignu dužinu od 20 cm.


Izvor: www.wikipedia.org

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries