Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri12012023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Galeot

Galeot (šp. galeote, ita. galeotto, takođe galijašgalijot) je rob koji vesla na galijama.. Obično su to bili ratni zarobljenici ili kriminalci osuđeni na prinudan rad na galijama.

Na antičkim galijama svaki veslač je bio zadužen za jedno veslo. Veslanje je bio posao za koji je bila potrebna veština, i taj posao su obavljali dobrovoljci. Međutim ako je u određenom trenutku bilo potrebno upotrebiti i robove, prvo im se davala sloboda a onda su slani na obuku. Međutim, kako se dizajn galija menjao i više nije bio samo jedan čovek zadužen za jedno veslo, nego se taj broj popeo na 3 do 7 ljudi, veština više nije toliko bila važna, tako da je postalo moguće koristiti robove. 

Mediteranske sile su imale običaj da osuđenike kažnjavaju tako što će ih slati na državne galije da veslaju, u početku, samo u doba ratova. Najraniji zapisi ove prakse u Francuskoj datiraju iz 1532. godine, ali prvi zvanični dokument u kome se ova praksa pominje je Naredba iz Orleansa iz 1561. Godine  1564. Šarl IX od Francuske zabranjuje slanje osuđenika na galije na manje od 10 godina. Slova GAL su označavala osuđenika na galije. Luj XIV, u želji da ima što veću flotu, izdao je naredbu u kojoj se kaže da sudije treba da osuđuju ljude na galije kad god je to moguće, pa i u doba mira; čak je zahtevao da se smrtna presuda preinači u presudu doživotnog veslanja na galijama, što mu je i uspelo, doduše, nezvanično. Postoji pismo koje je uputio svim francuskim sudijama u kome kaže da kad god je to moguće, osuđuju ljude na doživotno veslanje na galijama umesto na smrtnu kaznu. 

Krajem vladavine Luja XIV (1715.) galije se praktično više nisu koristile u ratne svrhe. 

Galeoti su živeli u očajnim uslovima, tako da iako su neki bili osuđeni na samo nekoliko godina, većina njih je umirala za veslima, ako ne od nehumanih uslova života, u brodolomima ili u rukama neprijatelja ili gusara koji su ih ubijali ili mučili nakon zauzimanja galije. Takođe niko nije vodio računa o tome da li je neko izdržao kaznu i treba da bude oslobođen, tako da su se osude na određeno vreme vrlo često pretvarale u doživotne osude, i niko to ne bi primetio osim samog osuđenika, koji naravno, nije imao nikakvo pravo glasa. Sve pomorske sile u toku istorije obično su slale na galije sve "nevernike" koje bi zarobili u ratovima. Potresno svedočanstvo o životu na galijama nam nudi Žan Martej u svom delu Dnevnik jednog protestanta, u kome se opisuju stradanja hugeonta nakon poništenja  Edikta iz Nanta  1685.

Izvor: www.wikipedia.org

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries