Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue06062023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Desant na Tisi okončan bez greške

Titel - Ispaljivanjem signalne rakete i preletanjem četiri lovca G4 počeo je rečni desant združenih snaga Rečne flotile sa Prvom, Specijalnom i 204. vazduhoplovnom brigadom. Pod nazivom "Plavi odgovor 2014" oko 500 vojnika juče je na reci Tisi kod ušća Begeja preko puta Titela proveravala obučenost pre svega jedinica Rečne flotile.

Sa komandnog broda "Kozara" gde je bio i Bratislav Gašić ministar odbrane, prvo je posmatrana vežba pešadijskih i rečnih snaga u napadu sa leve na desnu obalu Tise i potiskivanja neprijatelja prema Begeju.

Sa obala do tada mirne reke demaskirano je nekoliko brodova koji su prvo krenuli u zavaravanje neprijatelja, da bi potom dva rečna minolovca uz nekoliko aluminijskih čamaca punih pešadije jurnula na levu obalu Tise. Mostobran je ubrzo odbranjen, akcija se vodila duž hiljadu metara, da bi ubrzo potiskivači pontoniskoj bataljona na skelama dovukli anfibiske transportere i motorna vozila.

Dok je trajalo pregrupisavanje snaga i početak druge vežbe Andrija Andrić komadant Rečne flotile kazao je da skoro sve što može da plovi u Vojsci Srbije učestvuje u ovoj vežbi. Odnosno jedinice iz Novog Sada, Beograda i Šabca.


- Moram da pohvalim prvo flotilu, koja svu opremu koju ima i koja je stara po nekoliko decenija drži u odličnom stanju. Napad je bio brz, efektan, ovladali smo suprotnom obalom i nije bilo nikakvih tehničkih problema - rekao je Andrić.

Međutim, kako neprijatelj nikada ne miruje, ubrzo je morao da krene pravi rečni okršaj. Potisnuti na kopno, protivnici su počeli da frosiraju reku uzvodno, ali su ipak upali u zasedu naše zamaskirane flotile. Uz podršku pešadije odbijeni su nizvodno prema ušću Tise u Dunav preko puta Slankamena. Nakon te akcije, tri desanta čamca, tri rečna patrolna broda i četiri rečna minolovca izvela su artiljerijsko gađanje mete na vodi.


- Video sam visok stepen operativne sposobnosti. Rečna flotila demantuje svakog ko kaže da vojska nije spremna i opremljenja. To su pokazali u Obrenovcu i drugim poplavljenim područjima ali i sada - izjavio je Gašić. Svečani defile i tradicionalni pozdrav uz dva žvižduka označio je kraj „Plavog odgovora 2014“.


Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries