Moja Lađa

sajt u test verziji!

Thu03302023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Лединачко језеро

Лединачко језеро је било мало вештачко језеро на Фрушкој гори, у близини насеља Стари Лединци код Новог Сада.

Порекло

Језеро је настало током НАТО бомбардовања Југославије 1999, када су пумпе напуштеног каменолома Сребро оштећене и престале да пумпају воду из каменолома. Подземне воде, као и воде из две речице, Лукиног свеца и Сребрног потока, почеле су да пуне каменолом, чиме је настало језеро.

Особине

Језеро је заузимало површину од 4 ha и скоро са свих страна је било окружено стрмим литицама. Лединачко језеро је било облика пасуља, дугачко око 400 m, а највећа ширина је била око 100 m. Просечна дубина била је 15 m, а највећа 50 m. Налазило се на надморској висини од 300 m. Вода на површини била је зелена и чиста, због константног дотока из притока, а хладна током летњих месеци.

Историја

Крајем 1990-их и почетком 2000-их, права на екплоатацију језера су била предмет расправе у којој је учествовало више страна: месна заједница, град Нови Сад, рударско предузеће Алас регистровано у Раковцу и јавно предузеће које је руководило Националним парком Фрушка гора. Због нејасних одлука општине и суда, постојала је могућност да језеро одмах нестане, пошто је рударско предузеће захтевало назад свој каменолом, а језеро се чинило нестабилним због могућег изливања воде.

Управа Националног парка Фрушка гора је порекла гласине из 2006. да су права на коришћење каменолома продата неком аустријском предузећу, пошто је Скупштина Војводине већ усвојила план да сачува језеро. На крају су се расправе завршиле у корист очувања језера.

Будућност језера је неизвесна. У периоду од 2001. до 2006, оно је било мало туристичко одмаралиште, а месна заједница Стари Лединци и предузеће које управља одмаралиштем имали су жељу да прошире туристичке услуге. Међутим, јуна 2006. одрон са литица је повредио неколико пливача, а јавни приступ језеру је био забрањен. На крају, Републичка инспекција за заштиту животне средине је наредила да се језеро одмах испразни (пошто наредба из 2002. није извршена), јер је ниво воде дошао до врха и почео да се излива. Такође, Републички биро за заштиту животне средине је изразио мишљење да се прво обустави експлоатација камена, уз радове на заштити и очувању природе и да се намена језера промени у место за рекреацију. Становници Лединаца борили су се неколико година за очување језера, организујући протесте против његовог исушивања. 

Језеро је испражњено током лета 2009,  а фирма „Алас“ ће у наредних осам до десет година експлоатисати камен из каменолома у ком је језеро настало. Након тога требало би да се поново упумпа вода и направи језеро. Замишљено је да то ново језеро чини центар будућег парка природе, у ком ће постојати излетиште, плажа, спортски терени за кошарку и фудбал, бициклизам и спортско пењање.


Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries