Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri12082023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Očistimo priobalje, čuvajmo blago koje imamo, đubre ide na našu savest

Nabujali Dunav i Sava se povlače i za sobom na šetalištima ostavljaju veliku količinu mulja, blata, praznih flaša, kesa, otpadaka od hrane i sličnog smeća

Okolnost da leži na dve reke Beogradu donosi status svojevrsnog bisera među gradovima ovog dela Evrope, ali i veliku odgovornost: održavanje čistoće na površinama ove dve vode u velikoj meri prepušteno je savesti samih Beograđana.

Kada su se ovog proleća Dunav i Sava izlili iz korita, šetališta su bila nekoliko metara uža, o čemu je Telegraf već pisao. Sada, kada se voda povukla, još uvek su na obalama vidljive skele i improvizovani mostovi koji obale povezuju sa splavovima.Ipak, ono što je važnije: iza vode je na šetalištima ostala velika količina mulja, blata, praznih flaša, kesa, otpadaka od hrane i sličnog smeća.

Zamislite sada: leto je počelo, vi, u nekom jako dobrom društvu, sedite na splavu, ili na obali reke, uživate u hladovini i tišini, rashlađujete se nekim napitkom, oduševljavate se pogledom na prirodu, kad odjednom – pred vašim nogama poljavulju se prazne flaše, čaše, kese ili ostaci nečijeg ručka.

A sada zamislite i da se u takvoj vodi kupate.

Briga o rekama koje Beograđanima i njihovim gostima višestruko pomažu – najjednostavnije rečeno – podeljena je između dva “tabora”. Jedan čine zaposleni u JVP “Beogradvode”, koji za svoj posao dobijaju platu, a u drugom smo svi ostali. Kako su u ovom komunalnom preduzeću za Telegraf objasnili, oni vode računa o čistoći priobalja i rečnog dna.

- U situacijama kao što je trenutna, gde poplavni talas, koji se kretao iz Centralne Evrope ka Beogradu, sa sobom nosi granje i različite vrste otpada, naše ekipe uredno obilaze i registruju lokacije u priobalju gde su rečni nanosi ovog tipa najveći.

Odmah po povlačenju nivoa reka ekipe JVP Beogradvode će samostalno ili u saradnji sa drugim komunalnim preduzećima pristupiti čišćenju jednog po jednog dela gradskih šetalista i priobalja – kažu u ovom preduzeću za Telegraf, i dodaju:- Osim čišćenja šetališta u priobalju, JVP Beogradvode sukcesivno, u etapama, obavlja izmuljenje rečnog dna jednog po jednog dela priobalja.

Trenutno je u toku akcija izmuljenja rečnog dna na Zemunskom keju, nizvodno od restorana Venecija. Tokom ovakvih akcija, zajedno s muljem, sa dna reka pokupimo i nataloženi otpad.

Pomenute poplave, koje su ovih dana zadesile neke evropske zemlje, svakako su u Beograd donele određenu količinu otpada, ali je jasno da je veći deo smeća “domaće proizvodnje”. Izvoršta su mu, sa jedne strane, ugostiteljski objekti na obali, a sa druge i nesavesno građanstvo.

Otpatke koji, umesto na mestima za to predviđenim, završe u reci, voda će odneti nizvodno, u neki drugi grad, a problem potpunog uklanjanja ovog otpada iz sliva reka rešava se na akumulacijama, u jezerima Đerdap i Perćac. Međutim, na tom putu, ovi materijali višestruko ugrožavaju biodiverzitet voda, a samim tim i zdravlje svih nas.

U vremenu napredne tehnologije, kada su svi resursi iz priode podređeni interesima novca i krupnog kapitala, zbog čega je i “klimatska slika” planete ozbiljno narušena, jedini način da pomognemo sopstvenoj životnoj sredini, jeste da spustimo prag tolerancije pojava poput nebrige, bahatosti i aljkavosti prema našim vodama.

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries