Moja Lađa

sajt u test verziji!

Wed11292023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Deset izgubljenih svetova: Od Avalona kralja Artura do slovenskog mitskog ostrva

Iz prohujalih vekova ostale su priče i legende o nestalim svetovima koje su retko karakteristične za samo jednu civilizaciju, već čine nasleđe dela sveta iz kojeg potiču ili se čak pojavljuju diljem planete. Ovde imate deset takvih legendi - od mesta poslednjeg počinka mitskog kralja Artura do teorije da je Zemlja šuplja.

1. Avalon kralja Artura

Ostrvo na koje kralj Artur otišao da vida rane nakon poslednje bitke i na kojem po legendi nije umro, već samo zaspao da se opet probudi kada Britaniji ponovo zatreba snaga njegovog mača. Potencijalne lokacije su razne - od Glestoneberi Tora, brdašca na kojem su lokalni monasi navodno u 12. veku našli kosti Artura i njegove kraljice, kao i mač Ekskalibur, pa preko više mesta u Britaniji sve do Islanda. 

2. Obećani zlatni grad - El Dorado 

Španski konkvistadori koji su sredinom 16. veka pljačkali Novi svet bili su svedoci neobičnog prizora - vođa plemena Muiska, koje je živelo blizu današnje Bogote, prestonice Kolumbije, tokom ceremonije inicijacije posuo se zlatnim prahom i tako uskočio u jezero Gvatavita.

To je razbuktalo maštu Španaca i stvorilo priču o zlatnom gradu - El Doradu. Iako su konkvistadori opustošili konfederaciju Muiska, nisu pronašli zlatni grad koji je nazvan po ovom poglavici, a legenda o izgubljenom gradu privlačila je mnoge pustolove. Vođeni ovim mitom oni su "zlatni grad" tražili na nekoliko lokacija u centralnoj i južnoj Americi. 

3. Mitsko slovensko ostrvo Bujan

Slovenski mit vezan je za ostrvo Bujan, ostrvo koje se pojavljuje i nestaje poput onog iz serije "Lost". U jednoj od verzija, sa ovog ostrva potiču sve vremenske prilike, po drugoj tu obitava duh večnog života koji duše drži zatvorene u glavi čiode.

Geografska rekonstrukcija mita neke naučnike je navela na tvrdnju da se radi o fiktivnoj varijanti postojećeg nemačkog ostrva Rigen u Baltičkom moru. 

4. Zemlja istinskog mira: Šambala (Šangri-La)

Tibetanski i indijski budistički tekstovi predstavljaju je kao zemlju istinskog mira u zelenilu skrivenom planinskom lancu Himalaja. Zapadnjaci su se prvi put susreli sa ovim mitom u 17. veku,  a ubrzo su krenule i prve ekspedicije u ovo nepristupačno područje.

Po nekima je ova utopijska dolina zapravo u Kini, a po drugima u Kazahstanu, a u potragu za njom 20-ih godina prošla veka dala se i sovjetska tajna policija. 

5. Atlantida - najčuveniji izgubljeni svet

Platon je opisao izgubljeno ostrvo Atlantidu kao pomorsku silu koja je oko 9.000. godine pre nove ere držala veći deo zapadne Evrope i severne Afrike, a koja je nestala pod morem za jedan dan. Iako je još u Platonovo vreme vreme priča o Atlantidi smatrana samo pričom, u moderno doba i dalje pobuđuje pažnju. 

Po nekima, Platonov tekst nije dobro preveden i tvrde da se radilo o 900. godini pre nove ere, u vreme kada je minojsku civilizaciju na Kritu uništio cunami, a prošle godine je Atlantida navodno locirana u južnoj Španiji. 

6. Mu i Lemurija: Nestale civilizacije

Pre otkrića tektonskih ploča, naučnici su u 19. veku verovali da su nestali kontinenti omogućavali moigraciju ljudi i životinja preko sadašnjih okeana. Lemurija se navodno nalazila na potezu od južne obale Indije do Madagaskara, dok je Mu bio lociran kraj poluostrva Jukatan u Atlantskom okeanu.

Iako je shvatanje funkcionisanja tektonskih ploča praktično poništilo stare teorije, priča o civilizacijama Mu i Lemurije ostala je do danas. 

7. Is (Ker-Is): Francuski grad pod morem

U vreme stvaranja francuske države, vlada u Parizu silom je sprovodila centralizaciju. U Bretanji nisu samo podigli poreze, već su pokušali i da u potpunosti izbrišu lokalni jezik i kulturu, pa je usred represije legenda o gradu Isu postala popularna.

Is je navodno bio jedan od najbogatijih gradova na svetu, sagrađen ispod nivoa mora na obali Bretanji i zaštićen branom sve dok vladara Dahuta đavo nije prevario da otvori branu i poplavi grad.

8. Fantomsko ostrvo Bermeha u Meksičkom zalivu

Na starim mapama često su ucrtana ostrva i predeli koji danas ne mogu da budu locirani. Neka fantomska ostrva su verovatno posledica lošeg rada geografa dok za druga poput Bermehe vlada uverenje da je postojalo i nestalo usred pridonih faktora.

Ono se, prema starim mapama, nalazilo u Meksičkom zalivu, a teoretičari zavere veruju da su SAD digle u vazduh celo ovo ostrvo kako bi sprečile meksičke vlasti da polažu pravo na podvodne izvore nafte. 

9. Južna zemlja - mit koji je se obistinio

Mitski kontinent za koji se na kraju ispostavilo da postoji. Od Aristotela nadalje, zapadni mislioci imali su teoriju da postoji južna kontinentalna masa u nečemu što je kasnije nazvano Pacifičkim okeanom. Moreplovci su tragali za zemljom koja je povezivala sve južne krajeve poznatih kontinenata.

Na kraju Australija je dobila ime "Južna zemlja", a 1820. Antarktik je otkrila ruska pomorska ekspedicija. 

10. Šuplja zemlja - carstvo podzemnog sveta

Širom sveta različite ljudske kulture imaju priče o Šupljoj Zemlji, podzemnom svetu u koji je moguće ući samo na određenim tačkama planete, poput prolaza na Severnom i Južnom polu i planinskih pećina u Alpima.

Edmund Hejli, britanski naučnik po kojem je nazvana Halejeva kometa, 1692. je izneo teoriju da se unutar Šuplje Zemlje nalazi nekoliko koncentričnih slojeva naše planete koji se obrću različitim brzinama i sa posebnim atmosferama.


Izvor: www.blic.rs


Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries