Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri03312023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Deset najsmrtonosnijih brodoloma na svetu

Danas se obeležava 100 godina od potonuća “Titanika”. Ipak, iako je ovo najpoznatija pomorska nesreća u istoriji, ona nije i najsmrtonosnija. Predstavljamo vam 13 brodoloma koji su odneli najviše ljudskih života.

1. "Kijangja", Kina

Datum: 4. decembar 1948.

Mesto nesreće: Izvorište reke Huangpu, oko 80 kilometara od Šangaja

Broj žrtava (procena): od 1.750 do 3.920 

Za vreme Kineskog građanskog rata, putnički parobrod krcat izbeglicama koji su bežali najezdom snaga komunističke partije eksplodirao je i potonuo pošto se sudario sa zaostalom minom japanske carske mornarice.

 

2. "Jula", Gambija

 

Datum: 26. septembar 2002.
Mesto nesreće: Obala Gambije
Zvanično poginulo: 1.863

“Jula”, feribot u vlasništvu vlade Senegala, dizajniran je da primi najviše 580 putnika, a u trenutku kada se za vreme žestoke oluje prevrnuo i potonuo, na njemu se nalazilo najmanje 2.000 ljudi.

3. "Donja Paz", Filipini

Datum: 20. decembar 1987.
Mesto nesreće: Moreuz Tablas, Filipini
Zvanično poginulih: 1.565

Većina putnika broda “MV Donja Paz” spavali su kada se plovilo sudarilo s tankerom “MT Vektor”, koji je prevozio 8.800 barela benzina i nafte.

Na “Vektoru” je izbio požar, koji se preneo i na “Donju Paz”, a putnicima nije preostalo ništa drugo nego da skaču u vodu punu ajkula i plivaju između raskomadanih tela. Podaci o broj poginulih variraju zbog pretovarenosti broda i neprijavljenih putnika. Prema nekim procenama, bilo je 4.000 mrtvih, što bi značilo da je to najveća ikada zabeležena mirnodopska katastrofa na moru. 

4. "Sultana", SAD

Datum: 27. april 1865.
Mesto: Reka Misisipi, nedaleko od Memfisa, Tenesi
Zvanično poginulo: 1.547

Parobrod “SS Sultana” potonuo je nedaleko do Memfisa, nakon što su eksplodirala tri od ukupno četiri bojlera.

Iako se smatra najvećom pomorskom katastrofom u američkoj istoriji, prošla je prilično nezapaženo zato što se se dogodila u vreme ubistva Abrahama Linkolna i nekoliko dana posle završetka građanskog rata u Americi. 

5. "Titanik", Atlantski okean

Datum: 15. april 1912.
Mesto: Severni Atlantik
Zvanično poginulo: 1.517

Kada je prvi put isplovio, pre tačno 100 godina, "RMS Titanik" je bio najveći brod na moru. Kao što je poznato, brod je udario u ledeni breg i potonuo usred okeana, na putu iz Sautemptona za Njujork. 

To je bilo njegovo prvo i poslednje putovanje.

6. "Lusitanija", Irska

Datum: 7. maj 1915.
Mesto nesreće: Old hed of Kinsejl, Irska
Zvanično poginulo: 1.198

Kada je putnički brod “Lusitanija” isplovio iz Njujorka, na njemu su bili sakriveni municija i zalihe za britansku vojsku.

Kada ga je pogodio torpedo, potonuo je za svega 18 minuta, nakon čega je pokrenuto pitanje da li se civilni brod može smatrati legitimnim vojnim ciljem. 

7. "Dženeral Slokam", SAD

Datum: 15. jun 1904.
Mesto nesreće: Ist river, Njujork
Zvanično poginulo: 1.021

“SS Dženeral Slokam” je putnički brod sagrađen u Bruklinu. Na njemu su se nalazili pripadnici luteranske crkve Svetog Marka, koji su krenuli na izlet Ist Riverom do Long Ajlend Saunda.

U jednom trenutku u prostoriji za osvetljenje izbio je požar, koji se širio velikom brzinom. Kada je posada pokušala da ugasi vatru, primetili su da je crevo za vodu istrulilo, isto kao i prsluci za spasavanje, a čamci za spasavanje su bili nedostupni. Na kraju su putnici, od kojih većina nije znala da pliva, poskakakali u reku, a teška vunena odeća natopljena vodom povukla ih je na dno. 

8. "Al-Salam Bokačo 98", Egipat

Datum: 3. februar 2006.
Mesto nesreće: Crveno more
Zvanično poginulo: 1.018

“Al-Salam Bokačo” isplovio je pod veoma lošim vremenskim uslovima iz luke Duba u Saudijskoj Arabiji za Safagu na jugu Egipta.

Kada je u prostoriji sa mašinama izbio požar, posada je privremeno uspela da ga suzbije, ali je vatra ponovo buknula. Kapetan je izdao naređenje za povratak u luku, ali pošto su pumpe prestale da rade, voda se nakupila u unutrašnjosti broda i on se prevrnuo.  

9. "Empres of Ajrlend", Kanada

Datum: 29. maj 1914.
Mesto nesreće: reka Sen Loren, Poant-o-Per, Kvebek
Zvanično poginulo: 1.012

Kanadski prekookeanski parobrod “Empres of Ajerlend” plovio je po gustoj magli niz reku Sen Loren, kada se sudario sa norveškim teretnim brodom za transport uglja.

Voda je prodrla kroz okrugle brodske prozore i brod je veoma brzo potonuo. To je najveća pomorska katastrofa u istoriji Kanade. Olupina broda se nalazi na dubini od svega 40 metara, zbog čega je dostupna roniocima, od kojih su se mnogi domogli dragocenih suvenira. 

10. "Hong Moh", Kina

Datum: 3. mart 1921.
Mesto nesreće: Južno knesko more
Zvanično poginulo: 1.000

Putnički parobrod “SS Hong Moh”, koji se kretao iz Singapura prema Amoju (Kina) potonuo je 1921. godine nakon što se nasukao na Bele stene u vodama ostrva Lamok u Južnom kineskom moru.

Brod je pukao napola, a kada su tri dana kasnije stigli prvi čamci za spasavanje, većina putnika i članova posade već su bili mrtvi.


 

Izvor: www.blic.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries