Moja Lađa

sajt u test verziji!

Wed11292023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i Dunava odnosi uglavnom nelegalno. Dozvole izdate za eksploataciju samo pet kilometara. Nadležni su tokom prošle godine uspeli da uhvate na delu samo četiri firme TONE šljunka vade se iz Dunava i Save uglavnom nezakonito. Ovaj zabrinjavajući podatak obelodanila je za "Novosti" vodna inspekcija. Lopovi haraju kilometrima reke, a nadležni su tokom prošle godine uspeli da uhvate na delu samo četiri firme.

- U 2015. godini podnete su četiri prijave za privredni prestup protiv firmi koje su nelegalno eksploatisale pesak i šljunak iz Save i Dunava - naglašavaju iz vodne inspekcije.

Međutim inspekcija nije saopštila nazive tih preduzeća, kao i to u kojim opštinama su njeni radnici uhvaćeni na delu. Takođe, ova služba nije navela da li su tokom tekuće godine hvatali prestupnike na beogradskim obalama.

S druge strane, iz Sekretarijata za privredu napominju da su dozvole za legalno vađenje šljunka izdali za samo devet lokacija ukupne dužine 5,7 kilometara. Od toga je pet mesta na Dunavu, a četiri na Savi. Ona se biraju tako da obavljanje ove delatnosti bude u skladu sa očuvanjem i poboljšanjem vodnog sistema.

- Na osnovu mišljenja nadležnih organizacija izdajemo rešenje o izdavanju vodne saglasnosti za eksploataciju rečnog nanosa iz korita reke na teritoriji Beograda - navode iz ovog sekretarijata.

Međutim, obale su mnogo duže od dela na kom je dozvoljena eksploatacija. Dunav dolazi u prestonicu kod Starih Banovaca i "ljuljuška" se koritom do Grocke, gde napušta Beograd. Niz prestonicu teče ukupno 60 kilometara. Upola kraća Sava uliva se kroz glavni grad kod Obrenovca i sliva do ušća u Dunav.

Preduzetnici mašinerijom nelegalno "rove" po njihovim koritima i obalama celom dužinom kroz Beograd. Njihovi šleperi odnose gomile šljunka koji prodaju ili koriste kao građevinski materijal. Zbog toga ispašta republički budžet i u krajnjoj liniji građani.

Angažovanje više vodnih inspektora koji će da obilaze ove terene jedina je "brana" nezakonitoj eksploataciji.

NOVČANA KAZNA

- Ko vađenjem peska, šljunka i drugog materijala iz korita vodotoka, ošteti korito, obale i regulacione građevine kazniće se za krivično delo zatvorom do pet godina ili novčanom kaznom - navodi se u Zakonu o vodama.

Izvor: www.novosti.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries