Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun12032023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

"Betonski brod" ponovo jedan od simbola Beograda

Betonski brod SIP, koji se nalazi na Savskom šetalištu, a koji je bio polupotopljen i zapušten, je rekonstruisan i biće uskoro otvoren za posetioce.

Brod je napravljen je 1943. godine po direktnom nalogu Hitlera, i jedan je od dva takva primerka na svetu.

Jedan brod se nalazi u nemačkom pomorskom muzeju „Roštok”, a drugi u glavnom gradu Srbije. Obnovu broda uradila je firma „Skitrack international”, koja je prihvatila rizik za spasavanje od potpunog uništenja.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je restaurirani „Betonski brod” i zahvalio Marku Maleniću i Ivanu Sinadinoviću, mladim ljudima koji su našli način da od polupotopljenog broda u blizini Savske promenade naprave plovilo kojim Beograd može da se ponosi.

“Ovo će biti mesto kulturnih dešavanja, prostor u kome će svoj kutak imati i Turistička organizacija Beograda. Za mene lično, ovaj brod predstavlja simbol novog Beograda, onoga što pokušavamo da uradimo već dve godine, kada smo od jednog potpuno zapuštenog dela grada počeli da gradimo Beograd na vodi i napravili jednu od najlepših promenada u Evropi. Tako su ovi momci uzeli polupotopljen brod kojeg niko nije želeo, obnovili ga i danas izgleda tako da zaista možemo biti ponosni. To je primer kako mladi mogu svojim inicijativama da promene stvari i učine svoj grad lepšim”, istakao je Siniša Mali.

Podsetivši na veliku istorijsku vrednost ovog broda jer je jedan od dva sa betonskim koritom, Mali je istakao da Beograd ima još brodova koji zaslužuju posebno mesto na njegovim rekama.

“Probaćemo da nađemo način da obnovimo još neke od brodova sa sličnim istorijatom i sudbinom. Ima ih osam, među njima su „Župa”, „Krajina” i drugi, i svi oni zaslužuju da budu restaurirani i postavljeni pored Savske promenade, da budu deo istorije i deo budućeg Beograda – rekao je gradonačelnik, zaželevši da „Betonski brod” bude jedno od kultnih turističkih mesta i kulturnih manifestacija.”

Direktor firme „Skitrack international” Marko Malenić podsetio je da obnova broda traje dve godine i da je za sve to vreme bilo podrške Grada Beograda i njegovih javnih komunalnih preduzeća.

“Ovaj projekat je pravi primer dobre saradnje sa gradom, jer smo imali pomoć bez ikakve materijalne koristi, a bez Grada Beograda to inače ne bi bilo moguće. Mi smo Beograđani i želeli smo da brod spasemo od propadanja i uništenja i to smo uspeli našim novčanim sredstvima, entuzijazmom i verom da možemo u tome da uspemo. Ovde će se nalaziti kulturni centar, galerija, virtuelni muzej brodarstva, turističke organizacije Beograda i Nemačke i restoran, i predstavljaće sadržaj koji u gradu još nije viđen. Želimo da napravimo brend koji će nam svima doneti stari – novi duh Beograda”, rekao je Malenić.

Prema procenama, za mesec dana svi radovi biće završeni, a organizatori najavljuju da će prvi kulturni programi na „Betonskom brodu” biti organizovani već od novembra.

Izvor: www.b92.net

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries