hàng hiệu siêu cấp Louis Vuitton hàng hiệu siêu cấp Praznik rečnih vukova - Moja Lađa

Moja Lađa

sajt u test verziji!

Wed08172022

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

5 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

7 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Praznik rečnih vukova

Na Dunavu kod Novog Sada na brodovima Vojske Srbije obeležen dan osnivanja srpske Rečne flotile. Pre 101 godinu porinut oklopni čamc "Jadar" u odbrani od Austrougarske.

DUNAVOM, kod Novog Sada, a naspram Petrovaradinske tvrđave, juče su prodefilovali gotovo svi brodovi Rečne flotile Vojske Srbije. Mornari sa praznično "uglancanih" brodova, a povodom Dana rečne flotile i Dana rečnih jedinica Vojske Srbije okićenih zastavnim galama, gromkim "ura" u svečanim belim i plavim uniformama, praćenim podizanjem kape u rubnom pozdravu, pozdravili su starešine i ugledne goste na brodu "Kozara", usidrenom na Beogradskom keju.
Ovaj dan, kako je, na svečanosti kojoj su uz general-potpukovnika Milosava Simovića, komandanta Kopnene vojske Vojske Srbije, prisustvovali i komandanti svih brigada KoV, predstavnici civilnih vlasti, MUP-a, kao i mnogobrojni penzionisani pripadnici jedinice, podsetio kapetan bojnog broda Andrija Andrić, komandant Rečne flotile, obeležava se kao sećanje na 6. avgust 1915. godine. Tada je, naime, u Beogradu porinut oklopni čamc "Jadar", koji je poslužio kao matica, oko koje je stvorena prva rečna flotila Vojske Kraljevine Srbije.

- Ovaj čamac je, uz dva oklopna šlepa, britanski i ruski torpedni čamac, baterije obalnih torpeda i 100 čamaca, branio Beograd od nadmoćnijih snaga Austorougarske - naveo je Andrić. - Flotilom je komandovao potpukovnik Milan Radojević, a posle povlačenja preko Albanije, na Krfu je formirana brodarska komanda. Između dva rata, naša flotila, sa četiri monitora, bila je najjača na Dunavu.

Andrić je podsetio i na podvig posade "Drava" i kapetana Aleksandra Berića koji su se u Aprilskom ratu suprotstavili nadmoćnijem neprijatelju.

- Njihov monitor ostao je na večnoj dunavskoj straži - istakao je Andrić. - Flotila i sada ima zapaženo mesto i ulogu u Kopnenoj vojsci, i spremna je u svakom trenutku da ispuni svoje zadatke, kako u odbrani otadžbine, tako i u pomoći civilnom stanovništvu, uz moto "Ko plovi, vlada rekama"...
BRANE BOJE SRBIJE U RUSIJI

GENERAL-potpukovnik Simović, komandanat KoV, podsetio je kako predstavnici Flotile, uz tenkiste i protivavionce, brane boje Srbije na vojnom takmičenju u Rusiji.

- Tamo daleko, u Rusiji, naši su remorkerci, amfibijci, pontonirci i ronioci - istakao je Simović.

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries