Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon12042023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Lonely planet: Drinska regata u spomen na vek dugu tradiciju

Na ovogodišnjoj Drinskoj regati u zapadnoj Srbiji, koja će biti održana od 20. do 24. jula, očekuje se na hiljade posetilaca, piše na svom sajtu jedan od najpoznatijih britanskih izdavača na svetu koji se bave turističkim putovanjima.

Drinska regata najveći je godišnji događaj u Srbiji kada je reč o vodenim sportovima. Organizuju ga S. T. C. „Bajina Bašta“ i Opština Bajina Bašta od 1994. godine, sa ciljem obeležavanja stogodišnje tradicije splavarenja Drinom, piše Lonely Planet.

Ova vrsta aktivnosti bila je široko zastupljena krajem 19. i početkom 20. veka, ali je izumrla sa izgradnjom hidroelektrane, kada su splavari bili promorani da se odreknu svog zanimanja.

Današnja manifestacija predstavlja pretežno zabavni događaj (i nešto manje takmičenje), u kojoj učestvuju stotine čamaca, splavova i kajaka. Četvorodnevni događaj u proseku privuče više od 100,000 ljudi, koji uživaju u muzici, roštilju, takmičenju u pravljenju riblje čorbe i brojnim drugim aktivnostima, navodi se na sajtu.

Smaragdno zelena reka, duga 346 kilometara, teče duž granice imeđu Srbije i Bosne i Hercegovine kroz kanjone i klisure. Njene brze poteze obuzdavaju veštačka jezera i brane.

Regata prolazi pored jedne od najprepoznatljivijih znamenitosti zapadne Srbije – kuće na Drini. Drvena kućica, smeštena na steni usred reke, postoji već pola veka uprkos tome što je povremeno odnose poplave, pa mora ponovo da se gradi, piše Lonely Planet.

Sajt ističe da je Srbija odlično mesto za rafting. Najbolje lokacije uključuju Drinu, Taru, Lim, Ibar i Uvac, sa različitim stepenima težine.

Najbolje godišnje doba za rafting je proleće, a osim ove aktivnosti izuzetno je popularan i kajaking, naročito na reci Dunav u Beogradu i Novom sadu, kao i klisuri Gvozdena kapija u Nacionalnom parku Đerdap.

 

Izvor: www.b92.net

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries