Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue01312023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

7 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Tragom starih tekijskih alasa

Kladovo - U nameri da sačuva uspomenu na nekada čuvene alase iz ribarske varošice Tekija, promoviše sportove na vodi Kajakaški klub Tekija uspešno je organizovao još jednu tradicionalnu regatu "Tragom starih tekijanskih alasa". Više od 70 učesnika kojima je zajednička ljubav prema velikoj reci i prirodi na najbolji način su otvorili ovogodišnju nautičku sezonu.

- Ovo je najbolji način da se otvori nautička sezona na ovom delu Dunava i prva u nizu regata koje tradicionalno organizuje naš klub u toku godine. Nekada je ona bila lokalnog karaktera, a sada privlači mnoge učesnike iz raznih krajeva Srbije, objašnjava predsednik KK Tekija Vukašin Radić.

Ruta regate dužine 13 kilometara proteže se uzvodno Dunavom, tik pored Trajanove table, a završava se na poznatom izletištu Hajdučka vodenica, u srcu đerdapske klisure, na ulazu u Mali i Veliki Kazan. Ovo izletište je glavno područje za izlov krupne dunavske ribe, nekada morune, a sada somova kapitalaca. Inače, ova regata ima tradiciju dugu preko četiri decenije. Započeli su je sedamdesetih godina tekijanski alasi, a poslednjih desetak godina organizaciju je preuzeo KK "Tekija".

Prednosti koje pruža život uz veliku reku otkrivaju i najmlađi, pa su se regatašima priključili i članovi Udruženja ljubitelja prirode "Divljina" iz Kladova.

- "Divljina" je i ranijih godina učestvovala na regati, ali zbog problema oko organizacije - nabavka čamaca, sigurnost članova, uglavnom je to bila manja grupa ili nas starijih ili pojedinih vršnjačkih edukatora. Ove godine u dogovoru sa KK Tekija mi smo autobusom pošli do Hajdučke vodenice i sačekali regataše, a oni su nam organizovali prevoz turističkim katamaranom do Trajanove table. Na ovaj način bili smo u mogućnosti da povedemo čak 34 člana na ovu akciju, kako bi osetili draži nautike i atmosferu regate. Pored ovih aktivnosti, da deca ne bi sedela dokona organizovali smo i niz nekih naših aktivnosti, kao što je klikerijada, trka buba, upoznavanje sa samim izletištem kroz legende, istoriju i priču Đerdapskoj klisuri i Trajanovoj tabli, za koju je bio zadužen Vule Radić, predsednik KK Tekija, ispričao nam je prvi čovek "Divljine" Milan Rašević, najavljujući nastavak dobre saradnje sa Klubom, budući da im je u planu pokretanje škole kajaka u Kladovu.

Svi učesnici počastili su se na Hajdučkoj vodenici ribljom čorbom, a regata je održana pod pokroviteljstvom d.o.o "Tekijanka" i ribolovaca iz Tekije.

Izvor: www.danas.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries