Moja Lađa

sajt u test verziji!

Wed11292023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Запловиће највећи рибарски брод у Србији

ПЕРЛЕЗ: У перлеском бродоградилишту „Шипјард Бомекс 4М“ данас ће бити организована свечаност поводом поринућа рибарског брода, који је у Србији грађен за купца из Норвешке.

Фабрика која се пре неколико година нашла у озбиљним пословним проблемима, а чији се погони налазе надомак Зрењанина, саопштила је да је у тешким временима успела да заврши један од највећих рибарских бродова икада изграђених у неком српском бродоградилишту. Очекује се да ће свечаности присуствовати представници Владе Србије и Града Зрењанина, као и пословни партнери из Норвешке.

- Брод је дугачак 70, широк 12, а висок шест метара. У питању је рибарски брод за пренос живе рибе, конкретно лососа, пошто норвешки купац има фарму те врсте рибе – објашњава за „Дневник“ заступник већинског власника у „Шипјард Бомексу 4М“ Драгомир Субић.

По његовим речима, изградња брода је почела још 2012. године, и то за потребе другог купца, који је у међувремену раскинуо уговор. Касније је сарадња успостављена са норвешким партнером, а од прошле године је настављена градња пловила, уз одређене измене које су биле неопходне.

- Наше предузеће је обезбедило главну логистику, односно инжењере, док су кооперантске фирме биле ангажоване на самој градњи, уређењу и фарбању брода.

Пловило ће у четвртак свечано бити поринуто у реку Бегеј, а онда ће неколико дана трајати припреме и тестови пред дуг пут који га очекује до крајњег одредишта. Брод ће ићи Бегејом, преко Тисе, Дунава, Црног и Средоземног мора, до Атлантског океана – истиче Субић.

На питање да ли је ово поринуће наговештај бољих дана за бродоградилиште у Перлезу, Субић одговара да је фабрика имала финансијских и проблема око усвајајња унапред припремљеног плана реорганизације. Сада трају преговори са стратешким партнером и његов долазак је, по речима Субића, једини начин да се фирма извуче из дубиозе.

- Очекујемо да током априла конкретизујемо разговоре. Овај партнер има и тржиште и финансије, што је веома значајно за ову грану привреде – наглашава Субић и додаје да до сада бродоградилиште није имало никакву помоћ државе, без које је, што је својевремено тврдио и власник предузећа, веома тешко позитивно пословати.

Izvor: www.dnevnik.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries