Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri12012023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

STRAŠNO! Dunav zagađen kod Apatina

Nadomak Specijalnog rezervata prirode “Gornje Podunavlje” kod Apatina u zalivu Dunava je uočena obojena tečnost, intenzivnog mirisa.

- Incident se desio u rejonu Ciganskog kanala i u zalivu Mišvald, koje je označeno kao najznačajnije riblje mrestilište rezervata. Za sada nema dokaza o poreklu zagađenja a javnost bi već početkom sledeće nedelje, a najkasnije u roku od 30 dana, na osnovu uzetih uzoraka mogla saznati da li je bilo zagađenja i ko je odgovoran za to - rečeno je u pokrajinskoj inspekciji.

- Crna mrlja se pojavila i ima neprijatan miris, uzroci su nepoznati. Očekujemo da se nadležne inspekcije angažuju. Kanal Mišvald je značajno mrestiliše riba. Do sada još nisu utvrđena uginuća riba. Sumnja se da su eventualna zagađenja izazvali industrijski objekti iz neposredne blizine - rekla je Duška Dimović, direktorka programa Svetskog fonda za prirodu (WWF) za Srbiju.

- Uzorke vode su uzeli ekolozi i novinari lokalnog Radio Dunava koji će ih poslati na nezavisnu ekspertizu u Osijek - Vodostaj Dunava sada je nizak zbog čega je verovatno uočena obojena tečnost. Da li je ovih slučajeva bilo ranije ne znamo ali u svakom slučaju nisu prijavljivani - navode ekolozi.

Incident su prijavili ribolovci i obavestili lokalna pecaroška udruženja i predstavnike JP “Vojvodinašume” i Šumsku upravu Apatin, koja upravlja ovim vodama. Nadležni inspektori su izašla na tereni i konstatovali da je voda značajno izmenjena, ali je još neutvrđenog sastava.

Mišvaldsko mrestilište je zaštićeno područje i na njemu su strogo zabranjene sve aktivnosti koje na bilo koji način mogu ugroziti ovo posebno stanište riba. Iz tog razloga, svako ispuštanje industrijskog otpada se smatra krivičnim delom i kažnjivo je zakonom.

Strahujući od ekološke katastrofe većeg obima, organizacije za zaštitu životne sredine su se angažovali i pozvali nadležne organe i inspekcije da ispitaju ovaj slučaj kako bi odgovorni za zagađenje ovog zaštićenog područja bili procesuirani.

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries